ברוקסיזם או חריקת שיניים

ברוקסיזם הוא הרגל לא רצוני של נקישה ולחיצה של השיניים ואחת מהתופעות ברפואה שנקרא פרה- פונקציונליות (תנועות של מערכת הלעיסה שאינן מועילות, אינן רצויות ושאינן מבוצעות בהכרה של אותו האדם). תחת התפיסה הזו, מבינים את הפעילות של מערכת הלעיסה כאשר היא פועלת ללא “מטרה תפקודית” כמו למשל, פעילות שאינה למטרה של כתישת מוצרים, דיבור וכד׳. נקישה ולחיצה של השיניים גורמת למערכת השרירים של הלעיסה להיות היפר-אקטיבית והיא עשויה להתחולל כבר בתקופת הילדות.

המטופל אינו מודע לנקישות וללחיצות של השיניים בגלל שהוא נוטה לעשות זאת לרוב כאשר הוא ישן. חריקת שיניים בשינה (חריקת שיניים בלילה) נוצרת בשלבים מוגדרים של השינה, במקרים בולטים של חריקות שיניים, המטופל לוחץ או חורק שיניים במשך 45 דקות רצופות עם כוח מוגבר (יותר ממאה קילוגרם) הרבה יותר מאשר בלעיסה הטבעית. ברוקסיזם יכול להתרחש גם במשך היום, במקרים אלו הוא קורה בגלל לחץ פיזי או כאשר האדם מנסה להיכנס לריכוז מקסימלי.

הלחץ על השיניים באופן מתמשך עם כוח רב מידי אינו חלק מתנועת הלעיסה הנורמלית והוא אינו קשור כלל לאכילה, כלומר, הוא נעשה כאשר הפה ריק. עומס יתר קבוע ומתמשך של חריקת השיניים עלול להזיק לחניכיים ולחומר הקשה ממנו בנויה השן. נקישות שיניים הן תולדה של לחץ פסיכולוגי או מכשולים אשר מקשים את התנועה החלקה של הלעיסה.

החדשות הטובות הן שיש מה לעשות! הרופא יכול להגן בצורה טובה על השיניים באמצעות מגן שיניים והשחזת שיניים ממוקדת. קיימים גם תרגילים פזיו-תרפים אשר עוזרים להרגעה של שרירי הלעיסה. בהשתרשרות הפסיכולוגית של החריקה קשה יותר לטפל, במידה והמטופל סובל ממצבי לחץ מומלץ לשקול טיפול פסיכולוגי. האמצעים הרפואיים יכולים למנוע נזק בלבד אך הם אינם יכולים להתמודד עם הסיבות לחריקת השיניים.

מצאו רופא שיניים קרוב לבית

אם אין לכם רופא שיניים קבוע או לחילופין אם אתם מרגישים לקוח ״שבוי״ אצל הרופא הישן שלכם ואתם זקוקים לטיפול שיניים מורכב או צריכים לעבור בדיקה שגרתית תוכלו לעשות זאת עכשיו ע״י חיפוש במנוע המיוחד שפיתחנו ובו תקבלו לא יותר מחמישה רופאים או מרפאות שיניים קרובות לבית שלכם ובתקציב שמתאים לכם, ענו על 3 שאלות קצרות ובחרו את רופא השיניים הבא שלכם.


סוגי ברוקסיזם

ראשית צריך להבחין בין שתי תפיסות, האחת תפקוד והשניה פרה-תפקוד. מבינים כי תפקוד הוא כל מה שיש בו היגיון, ואלמנטים המבוצעים בצורה רצונית שהכרחית לתפקוד יומי כגון לעיסה ובליעה, לעומתם הפרה-תפקודי אינו בהכרח עוקב אחרי השכל הישר, הוא אינו רצוני ואף נעשה כאשר האדם אינו נמצא בהכרה (תוך שינה).

ברוקסיזם הוא אחד מ״הרגלי הפה המגונים״ המוגדר כפעולה של חריקת שיניים או הפעלת לחץ עליהן. ישנם שני סוגים של חריקת שיניים, כאלו שמתרחשים במשך השינה וכאלו המתרחשים כאשר ערים - ביום. חשוב לזהות מהו סוג הברוקסיזם שסובל ממנו המטופל שכן כתוצאה מהגורמים שמהם הברוקסיזם נוצר יש להתוות את אסטרטגיית הטיפול.

חריקת שיניים לילית הוא הרגל המאופיין כחריקה ולחץ על השיניים שמקושר להשכמות מקרוניות במשך השינה. זהו פרה-תפקודיות שמתרחשת אצל גברים ונשים במידה שווה ומשפיעה על כ- 10 עד 20% מהאוכלוסייה, והיא יותר נפוצה אצל הצעירים. כאשר אין סיבה נראית לעין לגורם החריקה, היא נקראת חריקת שיניים ראשונית וכאשר הסיבה קשורה להפרעה, בין אם רפואית, נירולוגית או פסיכולוגית היא נקראת חריקת שיניים משנית.

מצאו רופא שיניים קרוב לבית

אם אין לכם רופא שיניים קבוע או לחילופין אם אתם מרגישים לקוח ״שבוי״ אצל הרופא הישן שלכם ואתם זקוקים לטיפול שיניים מורכב או צריכים לעבור בדיקה שגרתית תוכלו לעשות זאת עכשיו ע״י חיפוש במנוע המיוחד שפיתחנו ובו תקבלו לא יותר מחמישה רופאים או מרפאות שיניים קרובות לבית שלכם ובתקציב שמתאים לכם, ענו על 3 שאלות קצרות ובחרו את רופא השיניים הבא שלכם.


הגדרת הברוקסיזם

הברוקסיזם הוא הצורה המוכרת ביותר של מה שנקרא פרה-פונקציונלית, תחת התפיסה הזו מבינים את פעילות מערכת הלעיסה אשר אין לה כלל ״מטרה תפקודית״, בין התופעות הפרה-פונקציונלית כמו נקישת שיניים אפשר למצוא גם נשיכות של החלק הפנימי של הלחיים, השפתיים והלשון, לחיצה של השיניים או הלשון, ולעיסה של חפצים כמו עפרון או כסיסת ציפורניים. ישנם אנשים רבים שמודעים על לפחות אחת מהתנועות הבלתי רצוניות האלו, למרות שהרבה תופעות פרה-פונקציונליות נפוצות בקרב האוכלוסייה, לרוב המקרים הללו אין השלכות חמורות לפה ולשיניים.

חריקת שיניים או נקישת שיניים כן עלולות לגרום לנזק בריאותי בשיניים. המושג ברוקסיזם מתאר את הלחץ על השיניים שהוא ממושך וחזק בצורה יוצאת דופן ושאינו שייך לתנועת הלעיסה הטבעית. לחריקת השיניים אין זיקה ללעיסה, והלחץ הקבוע שלה עלול לגרום לנזק, נקישות השיניים נעשות גם ביום במצבים של מתח פסיכולוגי אך בעיקר הן מתרחשות בלילה, בשלב השינה העמוקה פחות.

חריקת השיניים היא תופעה די נרחבת בקרב האוכלוסייה וכל שני ילדים מבין עשר בגיל 12 שנים סובלים מנזקי שיניים כתוצאה מחריקת שיניים וכמעט לכל המבוגרים יש סימנים של שחיקת שיניים שהתהוותה כתוצאה מנקישות שיניים קודמות. כ- 80% מכלל האנשים להם מחלות חניכיים סובלים מברוקסיזם אך רק 10 עד 20% מאנשים הללו מודעים לכך.


הגורמים לחריקת שיניים

במקרה של חריקת שיניים, הגורמים לכך נמצאים בעיקר במוח והם קשורים לדיכאון רגשי שמתהווה במשך השינה. בנוסף, חריקת שיניים בלילה היא גם הפרעת שינה (פרה-סומניה, או בלטינית: Parasomnia). מצבים של לחץ בחוג המשפחה או בעבודה עלולים גם הם לקבל ביטוי בחריקת שיניים. ישנם מקרים שמחלת חניכיים היא הגורם לבעיות, שיניים מלאכותיות שאינן מונחות נכון (גשרים, כתרים ותותבות) או סתימות, עלולים לגרום לנקישות שיניים או ללחיצות על השיניים.

ברוקסיזם יכול להתהוות גם כתוצאה מבעיות אורתופדיה שגורמות למצבים לא נכונים. ישנו גם גורם נירוטי אפשרי כמו טרשת נפוצה או בלעז Multiple Sclerosis. באופן כללי, חריקת השיניים היא תופעה די נפוצה, אינה קשורה ישירות למחלה פסיכולוגית או מחלה חמורה אחרת. הגורמים הם רבים ובמקרים רבים אפשר לשים קץ לתופעה. חריקת שיניים עלולה להיות גם תוצאה של שימוש באלכוהול, קפאין, סמים ותרופות מכל סוג וכמובן גם מלחץ נפשי.


הסימפטומים

אנשים לעתים רחוקות מודעים לכך שהם חורקים או לוחצים את השיניים, הם גם אינם חשים בסימפטומים בגלל שרוב המקרים מתרחשים בלילה, כאשר הם אינם בהכרה מלאה ובשלבים מסוימים של השינה. רק כאשר חריקת השניים מגיעה לשלב או לנקודה מסוימת, עשוי להופיע מתח או התקשות של מערכת שרירי הפנים. לעתים קרובות חשים בכאב בשיניים, במפרקים של הלסתות, בפנים, ברקות ובאוזניים. במקרים מוגדרים הכאב עלול להיות בכל הראש, במידה ונקישת השיניים מתמשכת לאורך זמן, הלחצים עוברים גם לאזור הצוואר והכתפיים.

כאשר חריקת השיניים היא קלה, אפשר לראות סימני שחיקה בשיניים, ובמידה וחריקת השיניים הופכת להרגל קבוע, השיניים עלולות להיות רגישות ולהיחלש, הכתרים שנשחקו נהיים בולטים יותר לעין ובמקרים החמורים, השן עלולה להיחצות בצורה אנכית. שרירי הלעיסה עשויים לגדול משמעותית בגלל עליה בעומס היתר עקב הברוקסיזם ונוצרות התכווצויות שרירים כואבות. עומס היתר המתמשך של מפרקי הלסת עלול לגרום להפרעות בלעיסה ולהקשות על פתיחת הפה. המטופל ירגיש הפרעה של מצב הדיסק במפרקי הלסת כמו חריקה כאשר יפתח את הפה.

הכוחות המופעלים במשך חריקת השיניים או הלחץ על השיניים הם גדולים במיוחד, כאשר חריקת השיניים הופכת להיות כרונית, עלול להתהוות תהליך דלקתי במפרקי הלסת ובכמוסות המפרקים, במקרים מסוימים עלול הדבר להשפיע על הגידים של מפרקי הלסת. יחד עם נקישות השיניים והלחץ על השיניים, עלולים לנשוך את הלשון כנגד החך או כנגד השיניים הקדמיות בצורה בלתי רצונית וישנם מקרים שהשיניים יפלו או יחלשו.


אבחון חריקת שיניים

הרופא מבחין בברוקסיזם לפי ההשלכות האופייניות שנראות לעין במערכת השיניים כמו סימני שחיקה בשיניים, בכתרים וגדילה בשרירי הלעיסה, כאשר מתגלה סוג זה של הפרעה, המחלה המאובחנת נמצאת כבר בשלב מתקדם. טוב יותר היה אם בן או בת הזוג ירגישו בחריקת השיניים הלילית ויתריעו על כך באוזני המטופל, במקרים כאלו אפשר לפעול מוקדם יותר לפני שייגרם נזק לשיניים.


טיפול בחריקת שיניים ע״י מגן שיניים

לא קיים טיפול אשר יכול לתת מענה או פתרון לגורמים שאחראיים על חריקת השיניים או הלחץ עליהן אך אפשר להפחית את ההפרעה שגורמת נקישת השיניים ולמנוע נזקים צפויים. כאשר הרופא מבחין מהו סוג חריקת השיניים בזמן שהוא מבצע בדיקה של שחיקת סגר פה ואיסוף של מידע שמאשר סימפטומים נוספים הקשורים לבעיה, הוא מחליט על דרך הפעולה.

כאשר התופעה היא לילית, מומלץ לטפל על ידי מגן שיניים סינתטי מיוחד המיוצר לפי מידה על ידי הרופא, המאפשר להגן על השיניים מפני שחיקה על ידי הקטנת הכוחות שמפעילות השיניים והפחתת הלחץ במערכת השרירים, ובכך להגן גם על מפרקי הלסת. אפשר להשתמש במגן של סגר הפה השקוף במשך הלילה וגם במשך היום.


טיפולים נוספים לברוקסיזם

עיקר הפעולה למניעת חריקות שיניים היא לחפש ולעקור את המוקד שגורם לחריקה, זוהי פעולה שעשויה להסתעף לדרכים שונות שכוללת גורמים כמו דיכאון, לחץ נפשי ומועקה, גורמים לפעולות רצוניות וגורמים פסיכולוגיים שונים. תרגילים פיזיו-תרפיים עם טיפולים תרמיים ועיסוי תורמים להרגעת שרירי הלעיסה. להיות מודע בכל רגע לחריקת שיניים ולמנוע זאת כאשר נמצאים בהכרה תהיה לכך הקלה לזמן ממושך, כלומר יש להתרגל באופן מבוקר שלא לחרוק בשיניים.

כאשר שמים יותר לב ומנסים לתקן, הסבירות לסיים עם הבעיה תהיה גבוהה יותר. יומן שבו רושמים את השלבים של חריקת השיניים יכול גם כן לעזור, בכדי לזכור ולהרגיע את הלסת כאשר נמצאים בהכרה ולהיכנס תמיד לרגיעה. המצב הנכון של הלסתות נקרא ״מצב ציפה״, השרירים של הלעיסה צריכים להיות במצב רגוע והשיניים של הלסת התחתונה והעליונה אינן נוגעות אחת בשנייה. המרחק בין הלסתות צריך להיות בין 2 ל- 3 מילימטרים והשיניים צריכות לבוא במגע רק בזמן הלעיסה.

כאשר הפעילויות הפסיכולוגיות הן שורש הבעיה לחריקה והפעלת לחץ על השיניים, הטיפול בבעיות אלו על ידי גורם פסיכולוגי היא הדרך היעילה ביותר לפתור את הברוקסיזם. הדיבור עם המרפא יכול לגרום להרבה אנשים לשטוח את הבעיות הפסיכולוגיות שלהם, ללמוד טכניקות של רגיעה, הרגעת השרירים בשיטות חדישות ומתקדמות, טאי צ׳י ויוגה יכולים לעזור בצורה שקטה ורגועה לשכך את הבעיות של הלחץ הנפשי.


מצאו את מרפאת השיניים הטובה ביותר עבורכם