קיבוע בשיניים
איך שומרים על שיניים ישרות לאורך שנים? סיימתם לא מכבר טיפול באורטו (טיפול ליישור שיניים ולסתות), מצב קשת השיניים מעורר התפעלות והשגתם את מטרת הטיפול – ישורת שיניים מושלמת בהתאם לתכנון שבוצע מבעוד מועד. זו בדיוק הנקודה שרבים אינם ערים אליה, תהליך יישור השיניים אולי הסתיים אולם בדיוק כאן מתחיל פרק חדש שקוראים לו “שלב הרטציה”. רטציה הוא מונח לועזי שפירושו אחזקה. חובה על האורטודנט למנוע בסיום פעולות היישור את תזוזת הלסתות והשיניים בסמוך ככל שניתן לסיום היישור. לצורך כך משתמשים בקיבוע בשיניים (מכונה גם רטיינר) שהוא למעשה מכשיר אורתודונטי המשמש לרטנציה.
איזה כוחות פועלים על השיניים בסיום הליך היישור?
אין מה “שמחזיק” את השיניים במקומם החדש ולכן יש להן נטייה לשוב למצב בו הן היו קודם לכן – לוקח לשיניים ולרצועות לפחות 9 חודשים לשמור “בזיכרון” את המצב החדש. חשוב שתדעו וזאת ללא כל קשר ליישור שיניים, כי שיניים נוטות לזוז במהלך כל ימות חיינו בגלל הכוחות שפועלים עליהן (למשל במהלך לעיסת מזון) וכן כתוצאה מהחלשות העצם שתומכת בשיניים (בגלל מחלות חניכיים). בנוסף, פועלים על השיניים לחצים אחרים (למשל כתוצאה מדחיפת לשון) שגורמים לערעור התוצאה שהושגה בפעולת היישור.
מה צריך לעשות?
על הרופא המטפל להתאים את סוג הקיבוע ולתחום (אם ניתן) את פרק הזמן אותו תאלצו להרכיב את הרטיינר על השיניים. פרק הזמן שעליכם להרכיב קיבוע בשיניים (רטנצייה בשיניים) תלוי באופי הכוחות, בעוצמתם ובהשפעתם על השיניים, כל מקרה נבחן לגופו וקשה מאוד לתת כלל אצבע. יש להרכיב רטיינר בהתאם לחומרת הבעיה ומגוון הכוחות הפועלים על השיניים ולכן אין מקרה אחד שדומה לשני. ישנם מקרים לא מעטים בהם תאלצו להתקין קיבוע בשיניים לאורך מספר לא מבוטל של שנים ובמצבים קיצוניים אף למשך כל ימי חייכם! חשוב לקיים אחר הוראות הרופא ולהתקין בקנאות את הקיבוע בשיניים שכן זלזול בכללים הללו יביא בהכרח לפגיעה בתוצאות היישור.
סוגי מאחזים (רטיינרים) לאחר גשר ליישור שיניים
רטנצייה בשיניים מחולקת לשתי קטגוריות, רטיינר נייד ונשלף (ניתן להסרה על ידי המתרפא) ורטיינר קבוע שמודבק לשיניים.
רטיינר קבוע - הרטיינר הקבוע או הספלינט (מכשיר שמקבע שיניים או עצמות יחד) דומה לקשתית שקופה שמדביקים אותה על השיניים. הספלינט (Splint) עשוי ברוב המקרים מחוט מתכת שמודבק לחלק הפנימי בשיניים, החוט מחבר בין השיניים וע”י כך הוא מונע תזוזה. את הספלינט ניתן להשאיר בפה לאורך שנים רבות ואין צורך להחליף אותו למעט במקרים בהם הוא מתנתק מהשנים או כאשר מתחילים להופיע בו שברים. רטיינר קבוע יכול להישאר בפה תקופה ארוכה מאוד ואין צורך להחליפו אלא אם כן יש שברים או התנתקות שלו מן השיניים. החיסרון הבולט של מתקן קבוע הוא הקושי בצחצוח ובהעברת חוט דנטלי, כדי לשמור על היגיינת שיניים בריאה, משתמשים בחוט מיוחד שאותו מעבירים מתחת למאחז.
מאחז מסוג הולי - למאחז השיניים הנפוץ ביותר קוראים הולי (Hawley). מבנה המאחז מבוסס על תיל ממתכת שעובר לאורך כל שש השיניים הקדמיות ומתחבר לחתיכת פלסטיק אקרילי יצוק שמיוצר בהתאם לחלק הפנימי של השיניים (בחלק העליון או בחלק התחתון בפה). החלק האקרילי מיוצר בהתאמה אישית, הוא נוח ורך למגע הלשון ואפשר גם לבחור אפילו צבע מועדף. אם התיל המתכתי שהוא גלוי אינו מהווה למטופל מטרד אסתטי, אפשר להשתמש במאחז על פני שנים.
המאחז השקוף - קיבוע שרבים מעדיפים להשתמש בו שכן הוא אינו נראה לעין במבט כללי. הקיבוע עשוי מפלסטיק שקוף שיוצקים אותו לתוך תבנית מדידה שלקחו מהמטופל לאחר תהליך היישור. הפלטה מחזיקה היטב וביעילות את השיניים במקומם החדש והיא כאמור ניתנת להסרה בזמן האוכל והצחצוח. מאחז זה נוטה יותר להישבר מאשר מאחזים אחרים ולכן צריך לנהוג בזהירות כאשר מרכיבים או מסירים את המאחז הנתיק למקומו שכן הוא עשוי מפלסטיק דק. קיבוע שקוף בשיניים עלול להיראות גמלוני בפה, אך היתרון העיקרי שלו הוא אסתטי, קשה להבחין בו ולכן הוא מתאים מאוד למבוגרים.