הקצעת שורשים

כאשר לא מטפלים במחלת חניכיים (ג’ינג’יביטיס), הדלקת מתקדמת עד לשורש השן וגורמת ל- “כיסי חניכיים”. בתוך כיס החניכיים יש לבקטריות את התנאים הטובים ביותר להתפתח ולגרום לבעיות. מחלת חניכיים משפיעה על המבנים התומכים את השן וזו מתחילה לזוז ככול שהנזק גדול יותר. הבעיה במחלת חניכיים היא שברוב המקרים לא מופיעים סימפטומים, הללו מופיעים רק כאשר המצב הופך להיות חמור באמת, והנזק שנגרם למבנים שתומכים את השן הוא בקושי הפיך.

לכן, מן הראוי לתפוס את המחלה בזמן ואז אפשר לעצור את התקדמותה ובמקרים רבים גם לשפר את הקיים. כדי לעצור את התקדמות מחלת החניכיים, קרוב לוודאי שהרופא ימליץ על הקצעת שורשים או גרידת חניכיים לניקוי עמוק. גרידת חניכיים או בלעז קיורטאז’ תסלק את הבקטריות מכיסי החניכיים ובכך תקטין את הרקע והתנאים הדרושים לתהליך ההבראה. הקצעת שורשים מבוססת על גירוד משטחי שורש השן בעזרת מכשירים הנקראים קורט.

מטרת הגירוד היא להעלים את האבנית שהצטברה במשטחים אלו כדי להחליק אותם לאחר מכן ולהשאיר אותם משוחררים מסיאובים. קיים בלבול מסוים בין הקצעת שורשים לבין ניקוי שיניים מקצועי של שיננית, ניקוי השיניים הרגיל מנקה את האבנית מעל משטח השן, הקצעת שורשים עמוקה הרבה יותר ומגיעה עד לתחתית של כיסי החניכיים הנגועים ומעלימה מצבורי אבנית שנוצרו מתחת לקו החניכיים.

מצאו רופא שיניים קרוב לבית

אם אין לכם רופא שיניים קבוע או לחילופין אם אתם מרגישים לקוח ״שבוי״ אצל הרופא הישן שלכם ואתם זקוקים לטיפול שיניים מורכב או צריכים לעבור בדיקה שגרתית תוכלו לעשות זאת עכשיו ע״י חיפוש במנוע המיוחד שפיתחנו ובו תקבלו לא יותר מחמישה רופאים או מרפאות שיניים קרובות לבית שלכם ובתקציב שמתאים לכם, ענו על 3 שאלות קצרות ובחרו את רופא השיניים הבא שלכם.


מהי הקצעת שורשים?

הקצעת שורשים היא סוג של ניקיון שיניים המבוצע בכל הפה בצורה עמוקה עם המכשירים המיועדים לכך כאשר מגרדים את האבנית המודבקת לשורש השן מתחת לקו החניכיים. הקצעת שורשים או קורטאז’ מומלצת כאשר קיימת אבנית מתחת לקו החניכיים שאינה ניתנת להסרה באמצעות ניקיון שיניים רגיל. משתמשים בקורט בתוך השביל הקיים בין השן והחניכיים ומגרדים עם הצד החד של המכשיר עד שנעלמת האבנית המודבקת. ההליך מבוצע ברוב המקרים תחת הרדמה מקומית וזאת כתלות בעומק כיסי החניכיים, בכמות האבנית על משטח השורש והרגישות של המטופל.

באופן רגיל, כאשר הכיסים אינם עמוקים מאוד הכאב הוא מינימלי גם ללא הרדמה. מה שכן מרגישים זה את הגירוד עצמו ככול שהמקום נהיה נקי וחלק יותר. כאשר משטח שורש השן נקי מאבנית, האפשרות שהחניכיים יבריאו ויחזרו לאחוז בשן היא גדולה יותר. יתכן כי תתגבר התחושה של הרגישות למצבי טמפרטורה שונים ויש לצחצח שיניים בעדינות במשך מספר ימים במיוחד ליד המקומות הכואבים יותר. במקרה שכיס חניכיים נוצר במקום שהגישה אליו מוגבלת ולא ניתן לבצע הקצעת השורשים, מבצעים ניתוח חניכיים תחת הרדמה. מכל מקום, אפשר למנוע את הצורך בהקצעת שורשים עם היגיינת פה טובה.

הקצעת שורשים נועדה גם להסיר את הרקמה החולה שמכסה את הדופן הרכה של כיסי החניכיים, עם הקוראט, מעלימים בעיקר את אפיתל צוואר השן הנגוע ומשאירים רק שכבה של רקמות חיבור בדופן הרכה של כיס החניכיים במטרה להאיץ את התהליך השיקומי ולחבר תוך החדרה חדשה של סיבי קולגן את משטחי שורש השן. באופן כללי, גרידת חניכיים תיעשה על הדופן הקשה של כיס החניכיים ותמוקד בעיקר כדי לסלק לחלוטין את הפלאקה, ביופילם, אבנית וצמנט דנטאלי שמזוהם בטוקסינים מיקרוביים במטרה לנקות לחלוטין את משטח שורש השן להחלמה של החניכיים.

מצאו רופא שיניים קרוב לבית

אם אין לכם רופא שיניים קבוע או לחילופין אם אתם מרגישים לקוח ״שבוי״ אצל הרופא הישן שלכם ואתם זקוקים לטיפול שיניים מורכב או צריכים לעבור בדיקה שגרתית תוכלו לעשות זאת עכשיו ע״י חיפוש במנוע המיוחד שפיתחנו ובו תקבלו לא יותר מחמישה רופאים או מרפאות שיניים קרובות לבית שלכם ובתקציב שמתאים לכם, ענו על 3 שאלות קצרות ובחרו את רופא השיניים הבא שלכם.


מתי מבצעים הקצעת חניכיים?

הקצעת חניכיים היא חלק מהטיפול במחלת חניכיים. כאשר מצטברת פלאקה בקטריאלית ואבנית על השיניים בגובה החניכיים, עלולה להופיע ג’ינג’יביטיס הגורמת לדלקת ודימום בחניכיים. כאשר לא מטפלים בזמן, הפלאקה תחדור מתחת לחניכיים, תתקיף את שורש השן, תחליש את רקמות החניכיים ואף תוביל לאבדן של השן. הקצעת שורשים תיעשה יחד עם גרידה והחלקה של הקיר הקשה, הגרידה וההחלקה, יעלימו אבנית מתחת לשפה החופשית של החניכיים על ידי הסרת הצמנט הדנטאלי הנגוע.

חשוב מאוד להסיר את כל המצבורים של האבנית מעל ומתחת לחניכיים בגלל שהם עלולים לגרום למחלות חניכיים כמו ג’ינג’יביטיס, פריודונטיטיס, נסיגת חניכיים, איבוד עצם מכתשית וכד’. הקורטאז’ כולל הסרה של המשטח הפנימי של החניכיים ותאי חניכיים נגועים היוצרים את כיסי החניכיים. לטיפול ההיגייני של המטופל יש תפקיד חשוב ביותר שעוזר להבריא ולמנוע בעיות חניכיים עתידיות. השימוש בחוט דנטאלי, צחצוח שיניים וטכניקת צחצוח יגרמו שהתהליך יהיה מוצלח כך שהרקמות יבריאו מהר יותר.


למי זה מתאים?

טיפול בהקצעת שורשים מתאים לאנשים עם בעיות חניכיים ובמצבים בהם הרקמות התומכות של השן מכילות ״כיסים״ של יותר מ- 3 מ״מ שזה המרווח או ההפרדה בין השן לחניכיים, במקום זה מצטברות שאריות מזון שלא מוסרות על ידי צחצוח וברבות הימים הן יסתיידו, יתגבשו ויהפכו לאבנית מתחת לחניכיים. הדרך היחידה להסיר את האבנית שהתגבשה היא על ידי גרידה והחלקה של שורש השן. הרופא ירדים את המקום כך שהמטופל לא יחוש בכאב ויחלק את הפה לרבעים. העבודה בכל טיפול תתבצע על רבע שונה. במקרים קלים הטיפול יתבצע על שני רבעים. שימוש במכשירים לכרסום בצורת כפית עם קצוות חתוכים לניקיון וגירוד נחשבת לטכניקה די אגרסיבית.


החלמה והוראות לביצוע לאחר הקצעת שורשים

היגיינת פה - שימוש במי שטיפה כל 12 שעות יעזרו מאוד לחניכיים, ישנם מי שטיפה מיוחדים אותם ניתן לרכוש בכל בית מרקחת או שאפשר לשטוף את הפה עם מים פושרים ומלח. ביום הניתוח אין לצחצח ושיניים ולא מומלץ להשתמש בחוט דנטאלי באזור בו בוצעה הקצעת השורשים.

אי נוחות ורגישות - החניכיים עשויות להיות רגישות ולכן שימוש בטבליות אצטמינופן (בהמלצת הרופא) יעזרו להתגבר על סימפטומים אלו. גם השיניים עלולות להיות רגישות לקור, תופעה הניתנת לריסון ע״י שימוש בכפות פלואור. מומלץ גם לשפשף ברכות את השן הרגישה במיוחד בקצות שולי החניכיים עם משחת חניכיים מיוחדת, יש להמתין מעט ואין להזדרז לשטוף את החומר מהר. יש לחזור על הפעולה כ- 3 פעמים ביום עד שהרגישות תעלם. לאחר שבועיים מומלץ לבצע את השטיפה פעם אחת ביום למשך חודש ולאחר מכן פעם אחת בשבוע באופן קבוע. את המשחה ניתן להשיג בבתי המרקחת.

תזונה - מוצרי המזון לצריכה חייבים להיות רכים וקלים. יש להימנע ממאכלים כמו טוסטים, חביתות, תפו״א וכד׳ למשך מספר ימים.

דלקת - דלקת מופיעה לעתים רחוקות, כך גם היכולת לפתוח את הפה, במקרה ותופעות אלו אכן מתרחשות, יש להניח מגבת עם מים פושרים או שקיות עם מים חמים במקומות הרצויים.

להימנע מעישון - יש להימנע מעישון סיגריות / מקטרת וצריכת כל סוג של טבק (עישון או לעיסה) לאחר הקצעת שורשים. הטבק גורם לגירוי והופך את ההחלמה לאיטית במיוחד.

צריכת אנטיביוטיקה במקביל למשחות - אם נתבקשתם ע״י הרופא לאנטיביוטיקה, יש להימנע מלנטול אותה בו זמנית עם השימוש במשחות נגד דלקות, זה גורם לבחילות וכאבי בטן ולכן השהו את השימוש במשחות עד לסיום האנטיביוטיקה.

דימום - דימום קל הוא דבר שבשגרה במהלך ה- 24 השעות הראשונות. פעילות פיזית עלולה לגרות את האזור המנותח ולגרום לדימום. אין לירוק או לשטוף את הדם לאחר הניתוח. במידה ויש דימום מוגבר צריך לזהות את מקור הבעיה ולהפעיל לחץ קבוע ומתמשך על האזור עם פד גאזה למשך רבע שעה. יש לחזור על הפעולה במקרה והדימום ממשיך. אם הדימום אינו מפסיק יש ליצור קשר עם המרפאה.


מצאו את מרפאת השיניים הטובה ביותר עבורכם