טיפול שורש

טיפול שורש הוא הליך שבאמצעותו מסירים רקמות נגועות או מתות בתוך השן כדי לעצור זיהום או על מנת למנוע את התפשטות הזיהום לרקמות אחרות. לשיניים יש גרעין של כלי דם ועצבים הנמצאים במרכז השן, רקמות חיות אלו נקראות מוך השן והן נמצאות בתוך חלל הנקרא תעלת שורש השן. מספר תעלות השורש בכל שן תלוי בתפקיד של השן ובמיקומה במערכת השיניים.

לשיניים קדמיות יש תעלת שורש אחת, לשיניים האחוריות יכולות להיות שלוש או יותר תעלות שורש. הפגיעה במוך השן, עלולה להרוס את כלי הדם ובכך ״לחסל״ את השן שכן זו כבר אינה מוגנת במקרה של זיהום על ידי המערכת החיסונית של הגוף. מוך השן עלול להינזק בעיקר בגלל עששת, פגיעה פיזית או עקב מחלות חניכיים. מצבים אלו עלולים ללכוד את הבקטריה בתוך השיניים וקיימת אפשרות שמוך השן יינזק ויגרום למותם של כלי הדם והעצבים.

ללא טיפול שורש, עשויה להיווצר מוגלה (אבסס) בקצה שורש השן שתגרום לכאבים ודלקות עם נזק לעצם שמסביב לשן הנגועה ולמותם של כלי הדם והעצבים. מטרת טיפול שורש היא להסיר את מוך השן הנגוע והבקטריות אשר גורמות לדלקת, כלומר את העצבים המודלקים או המתים ואת כלי הדם במרכז השן. בטיפול שורש קודחים בחלק העליון של השן ודרכה מסירים את הרקמות המתות, לאחר מכן מנקים את פנים השן, ממלאים את החלל שנשאר בחומר מילוי ושמים מעליו איטום קבוע, לכן הטיפול מכונה גם סתימת שורש.

מצאו רופא שיניים קרוב לבית

אם אין לכם רופא שיניים קבוע או לחילופין אם אתם מרגישים לקוח ״שבוי״ אצל הרופא הישן שלכם ואתם זקוקים לטיפול שיניים מורכב או צריכים לעבור בדיקה שגרתית תוכלו לעשות זאת עכשיו ע״י חיפוש במנוע המיוחד שפיתחנו ובו תקבלו לא יותר מחמישה רופאים או מרפאות שיניים קרובות לבית שלכם ובתקציב שמתאים לכם, ענו על 3 שאלות קצרות ובחרו את רופא השיניים הבא שלכם.


מומחה (אנדודונט) או רופא שיניים כללי?

טיפולי שורש צריכים להתבצע ע״י מומחה לטיפולי שורש המכונה אנדודונט (רופא שיניים שעבר אחת מבין 9 התמחויות שונות שקיימות ברפואת שיניים שנקראת אנדודונטיה, למרות האמור לעיל את הטיפול יכול לבצע גם רופא שיניים כללי, ההבדל בין שני הרופאים משמעותי להצלחת ההליך, יותר ויותר טיפולי שורש נכשלים שכן יש להשתמש במכשור ייעודי שברוב המקרים אינו נמצא אצל רופא שיניים רגיל. אם חשובה לכם השן והמחיר אינו מהווה שיקול, תבחרו באנדודונט שיוכל ״להציל״ מטיפול שורש חוזר או חלילה מעקירה.

מצאו רופא שיניים קרוב לבית

אם אין לכם רופא שיניים קבוע או לחילופין אם אתם מרגישים לקוח ״שבוי״ אצל הרופא הישן שלכם ואתם זקוקים לטיפול שיניים מורכב או צריכים לעבור בדיקה שגרתית תוכלו לעשות זאת עכשיו ע״י חיפוש במנוע המיוחד שפיתחנו ובו תקבלו לא יותר מחמישה רופאים או מרפאות שיניים קרובות לבית שלכם ובתקציב שמתאים לכם, ענו על 3 שאלות קצרות ובחרו את רופא השיניים הבא שלכם.


שלבי הטיפול בשורשי השן

הערכת מצב השן - הערכת מצב השן נקבעת בצילום. בצילום ניתן לראות עד לאיזו נקודה התקדם הריקבון והאם קיימת מוגלה (אבסס), בצילום אפשר גם לראות כמה תעלות שורש יש לשן. אם מוך השן ניזוק בצורה חמורה, טיפול השורש הוא הדרך היחידה להציל את השן.

השלב הראשון בטיפול שורש - הטיפול מתחיל בהרדמת השן הנגועה ע״י אלחוש מקומי באזור החניכיים. מסביב לשן תונח מין דסקית מגומי מיוחדת אשר תגן על על הפה והגרון, בהמשך פותחים את כתר השן ע״י קידוח בחלק העליון ודרכו מוציאים את המוך (רקמות רכות במרכז השן). בעזרת פצירות קטנות הרופא ינקה (מתחת למיקרוסקופ מיוחד), יגדיל ויסתת את תעלת שורש השן (הדרך שמובילה את המוך עד עצם הלסת). לאחר הניקיון והחיטוי, סותמים את תעלת השורש עם גוטפרשה (גומי משרף של עצים) שמשמש כחומר מילוי ומונע מבקטריות ונוזלים כניסה לשן דרך השורשים. בהמשך אוטמים את הפתח של השן בכתר זמני או סתימה זמנית.

שלב ההמתנה - ברוב המקרים השן נסגרת עם סתימה זמנית, יהיו גם מקרים בהם השן תישאר פתוחה למשך זמן מסוים, וזאת במידה וצריך לנקז זיהום. כדי להגן על השן בפרק הזמן שחולף בין שני שלבי הטיפול יש להימנע מלעיסת מאכלים קשים, פריכים ודביקים. אין ללעוס עם הצד שטופל, אלא בידיעת הרופא, יש לצחצח ולהעביר חוט דנטאלי לפי ההוראות בלבד. חשוב לקחת אנטיביוטיקה לפי הוראות הרופא.

השלב השני בטיפולי שורש - השלב השני עוסק בשיקום השן. ברוב המקרים הקשים המטופל יזדקק לכתר מלאכותי, במקרים פחות חמורים וכאשר מבנה השן יחסית תקין תספיק סתימה קבועה. לאחר השיקום, השן תתפקד בצורה זהה לשיניים הטבעיות. אם הפגיעה קשה יותר, מסירים את הסתימה הזמנית ומרכיבים במקומה סתימה קבועה שתאטום את השן, ובמידת הצורך מניחים כתר מלאכותי מעל לסתימה ומסביב לחלק של השן הטבעית. הכתרים יכולים להיות עשויים מחרסינה, סגסוגת זהב או מחרסינה על בסיס מתכת. במידה ונשאר מבנה שן דל של כתר שן טבעית, אפשר לשתול גדם מתכת או סיב כתומך לסתימה הקבועה, ולאחר מכן להניח כתר מלאכותי מעל לסתימה.


טיפולי שורש - סיכונים וסיבוכים

טיפולי שורש הם תהליכים נפוצים ובטוחים באופן כללי אך גם הם אינם חפים מתופעות לוואי או סיבוכים. תופעות לוואי הן זמניות וברות חלוף כמעט מיד לאחר התהליך. ניקיון השיניים עשוי לגרום למעט רגישות אך גם זו תופעה זמנית שחולפת מהר. הסיבוכים מטיפולי שורש גם הם נוטים להיות קלים וניתנים לטיפול כאשר ביניהם אפשר למנות: כאבים, זיהום, תגובה לא רצונית לתרופות או לחומר הרדמה, כאבים במפרק הלסת או בשרירים שמסביב, שבירה של מכשיר בתוך תעלת השורש, כשל בטיפול שורש וצורך בחידוש טיפול שורש.


טיפול שורש בשן שאלות ותשובות

ש. מה כולל בדיוק טיפול שורש בשן?

ת. טיפול שורש בשן כולל הוצאת רקמות נגועות, ניקיון ומילוי המונע נזק וזיהום עתידי. טיפול שורש ברוב המקרים יציל שיניים מפני עקירה. במרכז השן קיים גרעין של כלי דם ועצבים אשר נקראים מוך השן. מוך השן נמצא בתוך מרחב המכונה תעלת שורש השן. לכל שן יש תעלה אחת או יותר כאשר בשן קדמית יש רק תעלת שורש אחת ובשן טוחנת / שן בינה יש שלוש תעלות שורש או יותר (התמחור של טיפול שורש נקבע בהתאם למספר התעלות, ככל שיש יותר תעלות ושורשים עלות הטיפול גבוהה יותר, המחיר המקובל לטיפול שורש עם תעלה אחת למשל יכול להתחיל ב- 500 ש״ח אצל רופא שיניים כללי ולהאמיר עד לכדי 2,500 ש״ח אצל אנדודונוט). מוך השן עלול להיות נגוע בבקטריות במידה והשיניים ניזוקו, הגורמים לכך עשויים להיות: עששת חמורה, פציעה, סתימות סדוקות או רופפות, סתימות חוזרות וגם בגלל מחלות חניכיים.

 

ש. באיזה מצבים צריך לעבור טיפול שורש?

ת. מחלה במוך השן עלולה לגרום לכאב ודלקת בתוך השן המצריכה טיפולי שורש, להלן מצבים המחייבים טיפול שורש מונע:

אבסס - זהו גוש של זיהום אשר מצטבר מסביב לתעלת שורש השן, טיפול בשורש יעזור להוציא את הזיהום (אבצס) ולמנוע את התפשטותו.

עששת - כאשר לא מנקים את הבקטריה (ניקוי מקצועי / שיננית), היא הופכת לשכבה דביקה הנקראת פלאק. הפלאק שוחק את השן ויוצר בה חורים קטנים ובמשך הזמן, חורים שלא טופלו ידרדרו את מצבה של השן עד לפגיעה בשורש.

טראומה - אם מוך השן חשוף לאחר שבירת השן בגלל פגיעה או תאונה תצטרכו לעבור ברוב המקרים טיפול בשורש השן.

 

ש. איך מרגישים שמוך השן נגוע?

ת. הסימפטומים נעים בין כאב רגעי וממושך, כאב קל עד כאב עז כאשר נחשפים לחום או לקור או לשניהם יחדיו או כלועסים או נושכים, למרות זאת לא תמיד מופיעים סימפטומים ולכן חשוב לעבור בדיקות תקופתיות מונעות. צילום רנטגן מגלה מצב א-נורמאלי. כאשר ישנן ראיות רדיו-גרפיות של מחלת מוך השן או מחלות בשורש השן לא תמיד תרגישו כאב.

 

ש. כיצד מתבצע טיפול שורש?

ת. הרופא מבצע הרדמה מקומית מסביב לשן וממתין מספר דקות עד שההרדמה תשפיע. במידה וקיימת סתימה או מתקן אחר בשן, הרופא יסיר אותם. יונח חומר מגומי אשר יפריד את השן משאר השיניים שמונע כניסת רוק לתעלת השן. המפריד מסייע גם במניעה של שאיפה או בליעה של נוזלים או חתיכות קטנות מהשן. בחלק מהמקרים הרופא יקדח חור בכתר כדי להגיע למוך השן ולתעלת שורש השן, קרוב לוודאי שהוא ירחיב את החור כדי להבטיח מילוי מושלם. לאחר מכן הרופא יסיר את המוך הנגוע מהשן, ינקה את כל המוך אשר נמצא בתוך שורש השן תוך שהוא משתמש במכשירים דנטאליים ובנוזלי ניקוי. לאחר מכן הרופא ינקה את תעלת שורש השן עם נוזל חיטוי. לאחר שהתעלה תיובש, סותמים את פנים שורש השן בעזרת חומר מילוי. הרופא יכסה את השן בכתר זמני (שיוחלף תוך שבועיים בקבוע) או בכתר קבוע (כיפה מלאכותית שמורכבת על השן).

 

ש. מה קורה לאחר טיפול שורש בשן?

ת. באופן רגיל תחזרו לשגרת החיים כמעט מיד, אין לאכול עד שההרדמה חולפת. יתכן כי יעברו מספר שעות עד שהפה יחזור למצב של ״רגישות רגילה״. בחלק מהמקרים תזדקקו למשככי כאבים כדי להקל על אי נוחות שעלולה להופיע. כשנה לאחר ההליך יש לעקוב אחר השן. הרופא יבצע צילום ויעריך כל סוג של כאב, נפיחות או סימנים של דלקת או נזק. תצטרכו לעבור בדיקה נוספת לאחר כארבע שנים במידה וקיימים סימנים של נזק או כשהשן לא החלימה באופן מלא, ישנם אנשים שיזדקקו לחידוש טיפול שורש.

 

ש.מהו אחוז ההצלחה של טיפולי שורש בשן?

ת. בשונה מענפי רפואה שונים, ברפואת שיניים התוצאות ניתנות לחיזוי כמעט מושלם וזאת תחת ההנחה שעוברים את הטיפול אצל רופא שיניים ״שיודע מה הוא עושה״ ובתנאי סטריליזציה גבוהים ובמכשור מתאים. מחקרים הראו כי לטיפולי שורש יש אחוז הצלחה של % 90 - 95%. אחוז ההצלחה גבוה יותר בשיניים עם שורש אחד או שני שורשים והכשל יותר תכוף בשיניים טוחנות בעלות שלוש שורשים ואנטומיה יותר מורכבת. כשל בהליך הוא לא סוף פסוק וניתן להציל את השן ע״י חידוש טיפול שורש באמצעות הליך כירורגי.

 

ש. האם תופעה המכונה ״שן שחורה״ עלולה להופיע לאחר טיפול שורש?

ת. שן שחורה היא תופעת לוואי נדירה לאחר טיפול שורש כאשר הטיפול מבוצע בידיים מיומנות. למרות זאת, ישנם מצבים נדירים בהם השן תשנה צבעה ותהפוך לשחורה. עם הזמן, השן נעשית כהה יותר ומאבדת מהחיוניות שלה. בכל אופן ניתן להלבין שן שחורה עם חומרים כימיים. ללא כל קשר, ישנם מצבים נוספים בהם השן נראית צבועה. הסיבה לכך יכולה להיות שיניים ששוקמו עם מילוי בצבע השן ושלאחר מכן הוכתמו, או עם שיקום ממתכת אשר משרים צבע על השן עם יונים מתכתיים שמייצרים ״קעקוע אפור״ על האמייל. במקרים כאלו יש להחליף את המילוי ולהרכיב כתר קבוע מחרסינה.

 

ש. איזה חלופות יש לטיפול שורש?

ת. החלופה היחידה לטיפול שורש היא עקירת השן אשר מובילה לפעמים לנדידה או להצטופפות של השיניים הסמוכות. עקירת שיניים גורמת לאיבוד כושר הלעיסה היעיל ולאסתטיקה לקויה.

 

ש.האם צריך להתקין כתר או גדם לאחר ההליך?

ת. התשובה תלויה במבנה השן הטבעי שנותר לאחר הטיפול וכן בסוג השן ועוצמת המנשך שמופעלת על השן. איבוד של מבנה שן מחליש אותה באופן משמעותי והופך אותה ליותר שבירה. כדי לחזק ולהגן על השן מתקינים כתר. איבוד משמעותי של מבנה שן, עם איבוד מאוחר יותר של אזורים שמשמשים לאחיזה ולתמיכה של הכתר, יחייב התקנת גדם מתכתי בתעלת שורש השן במטרה לאחוז את חומרי השיקום.

 

ש.כמה זמן מחזיק טיפול שורש בשן?

ת. הטיפול בשן או בשיניים שטופלו ושוקמו בצורה טובה מחזיק מעמד כל החיים. השיניים שטופלו עלולות להיפגע מעששת ובנוסף, אין לשיניים מוך שן שמחזיק אותן חיות והן יכולות להיסדק ולהיפגע ולכן חיוני לאמץ הרגלי היגיינת פה נכונים ולהתייצב לבדיקות שיניים תקופתיות כדי למנוע בעיות בעתיד.


מצאו את מרפאת השיניים הטובה ביותר עבורכם