ציפוי חרסינה לשיניים
לא רק בתקשורת ועל מסכי הקולנוע רואים אנשים עם חיוך מלבב ושיניים לבנות וזוהרות, הודות להתפתחות המהירה של רפואת השיניים האסתטית והודות לציפויי הלמינייטס כל אחד יכול לעבור טיפול שישנה את החיוך שלו ואת איכות החיים.
ציפויי הלמינייט נחשבים למילה האחרונה ברפואת השיניים האסתטית ואשר איננה מצריכה שימוש בכתרים שלמים. באנגלית השיטה נקראת Porcelain Laminate Veneers ובתרגום לעברית, חזיתות חרסינה. חזיתות החרסינה הן עלי חרסינה דקים אשר משמשים להסתרת פגמים בשיניים (סדקים, רווחים או דיאסטמה), לשחזור המראה הטבעי של השן, לחיזוק ולעמידות של השן ולמצבים נוספים בהם אסתטיקת השן נפגעה.
ציפוי שיניים או ליתר דיוק ציפוי חרסינה לשיניים הוא טיפול שפותח בשנות השלושים בקליפורניה בארצות הברית על ידי ד”ר צרלס פנקוס. ד”ר פנקוס השתמש בציפויי חרסינה כטיפול זמני במטרה לתקן פגמים במראה השיניים של שחקני קולנוע בהוליווד ואישים מפורסמים מעולם התקשורת. בשנות השמונים עם התפתחות החרסינה הדנטאלית, טכניקת הציפוי של החרסינה השתכללה וכיום ציפוי למינייט הפך לאחד הטיפולים הנפוצים בביותר בענף רפואת השיניים הקוסמטית.
ציפוי למינייט – לשיניים בריאות ואסתטיות
באמצעות הדבקת שכבה דקה של חומר שיקום המוצמד אל חזיתות השיניים מגינים על שן שניזוקה או משפרים את המראה האסתטי שלה. ציפוי למינייט הוא דרך אסתטית ומהירה לשיפור המראה האסתטי של השיניים. ציפוי הלמינייט יכול לתקן מגוון של בעיות ופגמים בשיניים, הוא יכול לכסות על שיניים שבורות או סדוקות, על רווחים בין השיניים, להבהיר את הצבע של השן, לטפל בכתמי שיניים, בשיניים עקומות, בגודל לא אחיד ובמראה לא אסתטי.
ציפוי הלמינייט הוא ציפוי פורצלן דק ביותר המיוצר במעבדה ומותאם אישית לכל מטופל בצבע, בגודל ובצורה. למינייט מחליף את מבנה האימייל של השן, מודבק למשטח השן באמצעות דבק מיוחד והופך להיות חלק ממנה. הודות לפריצת הדרך בתחום ההדבקה והאחיזה של הציפוי בשן ובשימוש בדבק ביולוגי מהדור האחרון משיגים הרופאים תפקוד תקין של השן, תאימות ביולוגית ותוצאות אסתטיות מצוינות.
במקרים רבים הלמינייט מחליף בהצלחה את הכתרים שהיו בעבר אחת הדרכים הנפוצות לשיקום השיניים. ההכנה לכתר דורשת הסרה של חלק ממבנה השן, גם אם השן בריאה. באמצעות ציפוי למינייט אפשר לשקם את המראה האסתטי של השיניים גם מבלי להסיר כמות גדולה ממבנה השן ומבלי לפגוע ברקמות החניכיים ובמוך השן.
אנשים רבים בעלי שיניים כהות או מוכתמות עוברים טיפולי הלבנת שיניים, אך לא תמיד מרוצים מהתוצאות. באמצעות למינייט לשיניים יכולים הרופאים לשנות בהצלחה ובצורה משמעותית את הגוון של השיניים ולכסות את כל הכתמים והפגמים שהלבנת השיניים אינה מצליחה להסיר.
איך מתבצע הטיפול?
ציפוי למינייט הוא ציפוי דק מאוד, בין 0.2 עד ל- 0.5 מילימטר. את הציפוי מדביקים לצד החיצוני של השן באמצעות דבק מיוחד. מספר הטיפולים הנדרש נע בין שני טיפולים לשלושה טיפולים, תלוי במידת התיקון שיש לבצע.
במפגש הראשון מאבחנים ומתכננים את הטיפול. במהלך הפגישה אוסף הרופא נתונים רלוונטיים, כולל צילומים, מנתח את אופי החיוך, מתאם ציפיות עם המטופל ומתכנן את הליך.
במפגש השני יבצע הרופא הסרה של חלק ממבנה השן ויכין את המקום להדבקת השן תוך הפחתה מדויקת ומינימאלית של מבנה השן (הליך שלעיתים לא נדרש). בטיפול זה ייקח הרופא את מידות השן ויישלח אותם למעבדה שבהתאם למידות תכין את הציפוי. על הרופא לדייק בלקיחת המידות כדי שציפוי השיניים לא יוסיף לשן המשוקמת נפח או להיפך. אומנם, בשוק קיימים סוגים של ציפויים דקים במיוחד שאינם דורשים הסרה של מבנה השן, אך ברוב המקרים יעדיפו הרופאים להשתמש בסוגי החומרים הדורשים הסרה מינימאלית של מבנה השן.
משך ההכנה של הציפוי ועד שהציפוי יהיה מוכן להדבקה נמשך בממוצע כשבועיים. לאחר שבועיים תתקיים הפגישה האחרונה, הפגישה שבה ידביק הרופא את הציפוי אל השן. בתחילה יבצע הרופא הדבקת ניסיון ויצמיד את הציפוי לשן באמצעות מים או גליצרין, לאחר שהמטופל יביע את שביעות רצונו מהמראה החדש ינקה הרופא היטב את השן עם חומר כימי המסייע להדבקה וידביק את הציפוי בעזרת דבק מיוחד. בסיום התהליך ישטוף רופא השיניים את האזור ויקרין עם אור כחול על השיניים שעברו ציפוי כדי לזרז את תהליך ההקשיה של הדבק.
ציפוי שן בלמינייט אינו מתאים למטופלים שעברו השחזה או הרכבת כתר, לבעלי סתימות מרובות או למי שסובל מלקויי סגר קשים. כדי להצליח בטיפול על השן המיועדת לשיקום להיות שלמה ובריאה.
למה כדאי לבחור בציפוי למינייט?
אין חילוקי דעות על כך שאימייל השן הטבעית הוא השיקום הטוב ביותר, אך ציפוי למינייט הוא הדבר הכי קרוב לאמייל הטבעי והכי פחות הרסני לרקמות השיניים המתחברות עם השן. נתונים אלו ועוד העמידו את חומר הלמינייט כחומר השיקום המועדף, חומר השומר הן על מבנה השן והן על אימייל השן.
לציפוי למינייט יש יתרון משמעותי, הוא ״זקוק״ להרבה פחות מרווח ולהורדה של מבנה השן, ולכן הוא משמר טוב יותר את המבנה של השן הטבעית. בטיפול משחיזים רק במעט את שכבת השן העליונה ללא פגיעה ברקמות העוטפות את השן או בשורש השן. הציפוי הופך להיות חלק מהמרקם הטבעי של השן וקשה להבחין בין השן המצופה לבין השיניים הטבעיות.
ציפוי למינייט גורם לתגובה מינימאלית של החניכיים. הגימור החלק של קצוות הציפוי אינו פוגע בחניכיים, אינו מפריע לרקמות הרכות ולשולי המגע שבין השן לחניכיים ומסייע לשמירה על היגיינת הפה. ממחקרים שנערכו בתחום עולה כי לאחר ציפוי למינייט הייתה עליה ניכרת בנוזלי צוואר השן וירידה בשיעור הפלאק והחיוניות של הבקטריות הנצמדות לדופן השן.
ציפוי הלמינייט מאפשר אסתטיקה גבוהה של השן המשוקמת. השקיפות של החומר מאפשרת העברה של אור אל תוך השן מבלי לגרום לצללים כהים או להשתקפות בלתי רצויה ברקמות הסמוכות לשן. ככל שהגוון של הציפוי יהיה דומה יותר לגוון של הדבק, התוצאות יהיו טובות יותר.
ציפוי למינייט מציע פתרון למנשך לקוי ולמיסוד מחדש של מנשך נכון במהלך תנועות הלעיסה. נוסף על התוצאות האסתטיות, הציפוי מספק לשן חוזק תפקודי ומבטיח מינימום שחיקה של השן.
ציפוי הלמינייט נחשב לחזק ועמיד בפני כתמים, הוא שומר על מראה נקי ומבריק ואינו נפגע בקלות מכתמי תה, קפה או סיגריות. כאשר העבודה מתוכננת ומתבצעת בצורה מקצועית מתוך הקפדה רבה, תוכלו ליהנות מתוצאות איכותיות למשך שנים רבות.
ציפוי למינייט – כמה מילים על המחיר
מבין הסוגים השונים של ציפויי החרסינה, ציפוי למינייט נחשב לציפוי היקר ביותר בשל העלויות הגבוהות של החומר שממנו הוא מיוצר. בשל המחיר היקר, נוהגים להשתמש בחומר הלמינייט לציפוי השיניים הקדמיות, ארבע שיניים בלסת העליונה וארבע שיניים בלסת התחתונה. כאשר נדרש ציפוי לשיניים האחוריות והתקציב אינו מאפשר זאת, יציע הרופא למטופל ציפוי בחומרים זולים יותר.
המחיר של ציפוי השיניים נקבע לפי מספר פרמטרים כמו המקצועיות של הרופא, המוניטין שלו, איכות החומר ואיכות המעבדה. הצלחת הטיפול תלויה בשילוב של רופא מיומן וטכנאי שיניים ותיק ומקצועי וככל שהוותק והמקצועיות של שני בעלי המקצוע גבוהים יותר, כך תוצאות הטיפול יהיו טובות יותר והמחיר יהיה בהתאם.
על אף המחיר היקר יחסית של ציפוי הלמינייט (בין 2,500 ש״ח ל - 3,500 ש״ לשן), לא כדאי לחסוך פה. ציפוי למינייט מאפשר לנו להסתיר פגמים בשן, לשנות את הצבע של השן, לסגור רווחים בין השיניים ובמקרים רבים אף לחסוך טיפול אורתודנטי יקר וממושך.