ניתוח חניכיים
ניתוח חניכיים כולל קבוצת ניתוחים המבוצעים בדרך כלל על ידי מומחה לחניכיים (פריודונט) כדי לטפל בתנאים שמשפיעים על החניכיים, על רקמות החיבור ועל רקמות העצם אשר תומכות את השיניים ומעגנות אותן למקומן. ברוב המקרים ניתוח חניכיים קשור לטיפול במחלות חניכיים, והוא מתבצע רק כאשר טיפולים שאינם כירורגיים כמו גירוד והקצעת שורשים או ריפוי אנטי-מיקרובי כשלו בעצירת מחלת החניכיים, רק אז הרופאים ממליצים על ניתוח חניכיים כדי לעצור את התפשטות המחלה ולמנוע הרס נוסף של רקמות החניכיים.
ניתוח חניכיים נדרש כאשר עברתם הליך ראשוני לא כירורגי ועדיין עומק “כיסי החניכיים” נותר מעל 4 מ”מ. צחצוח שיניים רגיל והעברת חוט דנטלי לא יסירו את הפלאק או הבקטריה מהמקומות העמוקים, כך שכיסים אלו מקשים על שמירת הבריאות של החניכיים והשיניים. בעזרת ניתוחי חניכיים מסירים ומקטינים ״כיסים״ ושומרים על בריאות הפה.
ישנם ניתוחי חניכיים אחרים שמטרתם לתקן נזקים שנגרמו לרקמות החניכיים בשלבים המתקדמים של מחלות חניכיים רציניות או כהכנה להשתלות שיניים. למרות שרוב ניתוחי החניכיים נועדו תחילה לטפל במחלות חניכיים, יותר ויותר ניתוחים מבוצעים למטרות קוסמטיות. שיניים ״ארוכות מידי״, חוסר אחידות או אי סימטריה של קו החניכיים ניתן לסדר בעזרת ניתוח חניכיים.
סוגים של ניתוחי חניכיים
כריתת חניכיים Gingivectomy - ניתוח ג’ינג’יווקטומי הוא תהליך שמטרתו להסיר רקמות חניכיים נגועות כדי לאפשר לרקמות חניכיים בריאות לחבור מחדש ולאחוז את השן. כריתת חניכיים מבצעים גם כאשר יש צורך להסיר רקמות חניכיים עודפות כמו במקרה של “חיוך חניכיים”.
ניתוח פלסטי של החניכיים Gingivoplasty - זהו תהליך אשר מתבצע מסיבות אסתטיות לאחר ניתוח ג’ינג’יווקטומי, שמטרתו לתת לרקמות החניכיים שמסביב לשיניים מראה טבעי יותר. הניתוח מעצב מחדש אזורי חניכיים שנראים דקים מידי או בעלי צורה לקויה לאחר קיורטאז’ או לאחר השתלת רקמות רכות.
ניתוח דש חניכיים Flap surgery - ניתוח שנועד לרפא מחלות חניכיים מתונות עד חמורות. מטרת הניתוח דש חניכיים היא להפחית את עומק הכיסים בחניכיים אשר לוכדים את פלאק הבקטריה המזיקה, להסיר את האבנית בשורש השן, להפסיק את הדלקת ולאפשר את החלמת החניכיים. הורדה של עומק כיסי החניכיים מגדילה את היכולת של המטופל להסיר פלאק בקטריה עם היגיינת פה רגילה ולמנוע הופעה מחדש של מחלת חניכיים.
ניתוח עצם Osseous surgery - לפעמים הניתוח נעשה יחד עם ניתוח דש חניכיים ומתבצע במטרה לתקן ליקויי עצם מסביב לשיניים אשר עשויים לשמש כמקום בהם הבקטריה עלולה להצטבר ולהתפתח, על ידי החלקה של גומחות רדודות ומשטחים לא אחידים של עצם שניזוקה בגלל אבדן עצם עקב מחלת חניכיים.
ניתוח הארכת כותרת - הארכת הכותרת חושפת יותר את מבנה השן מעל קו החניכיים על ידי הסרה של רקמות חניכיים ולעתים גם רקמות עצם. התהליך נעשה בדרך כלל למטרות תפקודיות שעוזרות לשיקום שן שנרקבה או נשברה קרוב או מתחת לקו החניכיים, אך ישנם גם מקרים בהם הארכת כותרת משמשת למטרה אסתטית - לחשוף שן שאפופה ברקמות יתר של חניכיים.
השתלת חניכיים - ניתוח שמחזק ומחזיר למקום רקמות חניכיים אצל מטופלים שסובלים מנסיגת חניכיים חמורה. השתלת חניכיים מכסה שורשי שיניים חשופים, מורידה את הרגישות של השיניים ומונעת חורים בשורש השן ואת המשך הנסיגה. תהליך זה ידוע גם ככיסוי שורש והוא יכול לעזור גם כדי לשפר את המראה של השן שנראית חריגה וארוכה במיוחד.
השתלת עצם חניכיים - ניתוח שמשיב עצם שאבדה עקב מחלת חניכיים על ידי שימוש בעצם מגוף המטופל עצמו, או עצם שנתרמה או השתלה של עצם סינתטית, כדי לשפר יציבות של שן או מספר שיניים שנפגעו. השתלת עצם נמצאת גם בשימוש נרחב כדי לספק רקמות עצם להנחת שתלים דנטליים במקום בו קיימת סחיפת עצם.
חידוש רקמות מונחה - זאת טכניקה חדשה שמבוצעת יחד עם השתלה של רקמות חניכיים או השתלת עצם אשר משמש כקרום חוסם אשר ממוקם בין החניכיים והעצם. המטרה של הקרום היא לאפשר ולחזק את חידוש העצם. בפרוטאין לגירוי הרקמות משתמשים גם כדי להאיץ את חידוש הרקמות והעצם.
מידע כללי
ניתוחי חניכיים מבוצעים ברוב המקרים תחת הרדמה מקומית כך שהם עוברים כמעט ללא כאב או אי נוחות במשך זמן הניתוח עצמו. התהליך כשלעצמו משתנה ותלוי בסוג הניתוח. זמן הניתוח, רמת האי נוחות וזמן ההחלמה תלויים גם הם בחומרה של הבעיה ובממדי הטיפול, כאשר הטיפול כולל מספר שיניים, התחזית היא כמובן שהוא יהיה מורכב יותר מאשר הטיפול בשן אחת. רוב ניתוחי החניכיים נעשים תוך שימוש במכשירים מסורתיים כמו אזמל ניתוחים או כלים דנטליים אחרים. לאחרונה החלו יותר ויותר להשתמש בטכניקות חשמליות ובניתוח חניכיים עם לייזר.
לאחר ניתוחי חניכיים
לאחר הניתוח יניח הרופא רטייה דנטלית על החניכיים כדי להגן על המקום המנותח למשך תקופת ההחלמה. מומחה החניכיים ירשום קרוב לוודאי תרופות לשיכוך כאבים כדי להקל על אי הנוחות וגם יורה על שימוש במי שטיפה אנטי-מיקרוביים כדי למנוע זיהום. החניכיים ישובו תוך חודש ובהדרגה למראה נורמלי, כאשר ההחלמה הסופית החזויה תהיה לאחר כחודשיים עד שלושה. להלן הנחיות ותופעות שעלולות להתפתח לאחר ניתוחי חניכיים:
דימום - דימום הוא דבר שבשגרה, יש להפעיל לחץ מתון עם בד רך כדי להוריד את הדימום, יש להימנע משטיפה, יריקה או שתיית נוזלים דרך קשית כדי לא לגרום לדימום נוסף, יש ליצור קשר עם הרופא כאשר ישנו דימום יתר ושאינו פוסק.
נפיחות - תיתכן נפיחות לאחר הניתוח, אפשר להקל על המצב ע״י הנחה קצובה של שקית קרח מחוץ לפה מעל מקום הניתוח.
אכילה - יש לאכול מאכלים רכים ולהימנע מ״להטריד״ את הרטייה על החניכיים או לפצוע את מקום הניתוח, יש להימנע מלצרוך מאכלים חריפים ופריכים או מאכלים שהם קרים או חמים במיוחד.
ניקיון - צריך להימנע מצחצוח או העברת חוט דנטאלי באזור הניתוח עד להסרת הרטייה, לאחר מכן, יש לצחצח עם מברשת רכה במקום הניתוח, בשאר חלקי הפה אפשר לעבור לצחצוח רגיל, כדי למנוע התפשטות של פלאק אשר עשוי להגדיל את הסיכון לזיהום.
עישון - חשוב להימנע מעישון או צריכת טבק מכל סוג שהוא, הדבר יעכב את ההחלמה. מעקב - יש לחזור למרפאה לאחר 10 עד 14 ימים מהניתוח. במשך הפגישה הזו, מומחה החניכיים יסיר את הרטייה הדנטלית ויעריך את התקדמות ההחלמה. פגישת מעקב נוספת מומלצת לעתים גם לאחר חודש אצל מטופלים אשר עברו ניתוחי חניכיים מורכבים.
סיבוכים - יש ליצור קשר עם הרופא כאשר הרטייה של החניכיים יצאה ממקומה, עם הדימום הוא חזק וממושך, כאשר הנפיחות לא יורדת, אם יש כאבים חזקים וכאשר חום גופכם עלה על 38 מעלות צלזיוס.