שתלים דנטליים
שתלים דנטליים עשויים ממתכת וממוקמים באופן כירורגי בתוך עצם הלסת העליונה או התחתונה, מתחת לחניכיים. כאשר הללו הונחו במקומם, רופא השיניים יכול לחבר אליהם כתר או גשר קבוע אשר מהווה תחליף של שיניים טבעיות שאבדו.
השתל מתאחה עם עצם הלסת ומעניק תמיכה יציבה לשיניים המלאכותיות. השיניים המלאכותיות או הגשרים, מונחים בבטחה על השתל ואינם ניתקים או מחליקים בפה, ובכך הם מהווים יתרון חשוב במיוחד במשך הלעיסה והדיבור. ההתאמה הזו עוזרת שהשיניים או הגשר ייראו טבעיים הרבה יותר משיטות שיקום אחרות.
להרבה אנשים, גשרים או שיניים תותבות גורמים אי נוחות בגלל שהם יוצרים גירויים, יש להם קצוות צרות מידי, הם גורמים לבחילה, ובנוסף, הגשרים המסורתיים צריכים להישען על שיניים משני הצדדים של החלל הריק ולכן היתרון של השתלים הוא שאין צורך בשיוף שיניים סמוכות כדי להניח גשר.
בכדי לבצע השתלות שיניים, הכרחי שהחניכיים יהיו בריאות והעצם תתאים להנחת שתל תומך. על המטופל לנקוט באמצעים כדי לשמור את המבנים הללו במצב בריא. היגיינת פה קפדנית וביקורים תקופתיים אצל רופא השיניים חיוניים להצלחת ההשתלה לטווח ארוך. שתלים דנטליים יקרים יותר מאשר שיטות אחרות לשיקום שיניים אך הם נוחים, אסתטיים ומחזיקים מעמד זמן רב ביותר.
מהם שתלים דנטליים?
שתל דנטלי הוא מתקן מכני המורכב על עצם הלסת שמחליף את שורש השן האבודה ובצורה זו תומך ואוחז בכתרים או בשיניים המלאכותיות. השתלים הדנטליים מגיעים בצורות שונות ובגדלים שונים, כיום משתמשים כמעט תמיד בשתלים דמויי שורש השן אשר מונחים בצורה כירורגית בתוך העצם ותומכים בכתר.
השיקום של שיניים שנשרו או נעקרו עם שתלים דנטליים יכול להיחשב כטיפול מאוד קשה ומורכב, אל למעשה זהו תהליך די פשוט. השתלים הדנטליים דומים לשורש שן מלאכותית אשר מותאמת למערכת השיניים של המטופל. התפקיד הראשי של שתל דנטלי הוא להיות מונח היכן שנפלה השן או מספר שיניים במטרה לאפשר את הלעיסה מחדש ללא כאב ובנוסף לשפר את האסתטיקה של מערכת השיניים.
לשתלים הדנטליים יש הצלחה רבה בגלל ההתאחות הטבעית שלהם עם גוף האדם עקב השימוש בחומרים בעלי תאימות ביולוגית. כתוצאה מכך, מערכת השיניים הלקויה הופכת למערכת שיניים משוקמת בעלת תפקוד מושלם.
מתי משתמשים בשתלים דנטליים?
במקום שן שאבדה - כאשר מאבדים שן אחת ניתן להניח שתל דנטלי בחלל שנוצר המכוסה לאחר מכן לרוב בכתר מחרסינה. תהליך זה מעניק את היתרון בכך שהוא מייתר את הצורך לשייף שתי שיניים בריאות שיתמכו בגשר.
רווחים גדולים בין השיניים - כאשר החלל או הרווח הוא גדול ואי אפשר לכסות אותו בעזרת גשר רגיל, אזי אפשר להניח מספר שתלים שעליהם ניתן יהיה להרכיב תותבת שיניים קבועה. במטופלים עם מערכת שיניים חלקית חסרה, עם חוסר בטוחנות באזור האחורי, משתילים מספר שתלים דנטליים עליהם מניחים גשר קבוע.
כשאין בכלל שיניים - לאנשים אלו זהו הפתרון האידאלי ביותר היות וכל שיטה אחרת מפריעה ללעיסה וגורמת אי נוחות רבה, אפשר להניח מספר שתלים בכל לסת (בדרך כלל בין 4 ל- 8 שתלים) כדי לייצב ולאחוז בצורה טובה ביותר מערכת של שיניים.
שתלים דנטליים שאלות ותשובות
ש. כיצד מתאחים שתלים דנטליים עם העצם?
ת. שורש השתל צריך להיקבע באופן מוצק על העצם, תהליך זה נקרא בלעז Osteointegration או במילים אחרות זהו תהליך שבו גוף האדם מייצר אינטגרציה ישירה בין העצם והשתל הדנטלי (החומר הוא לרוב טיטניום), שלב זה נמשך בין 3 עד 6 חודשים. לאחר שלב ההתאחות, השתל הדנטלי נשאר מוצק ויציב ומאוחד עם עצמות השיניים. עובדה זו מאפשרת הנחת תותבת או כתר שן למראה טבעי ויפה.
ש. ממה מייצרים את השתלים הדנטליים?
ת. באופן עקרוני שתלים דנטליים מיוצרים מטיטניום, למרות זאת ישנם סוגי שתלים המיוצרים מחומרים אחרים יעילים יותר.
ש. מהם היתרונות של שתלים דנטליים?
ת. שתלים דנטליים הם פתרון איכותי לאנשים בעלי שיניים תותבות רפויות או שאינן מותאמות כראוי (בגלל קצוות שטוחים), השתלים מתאימים למתרפאים שאיבדו מספר שיניים ורוצים תמיכה לכתר וגשר. לשתלים יש את כל התכונות שיש לשיניים טבעיות בהן עמידות, חוזק ויציבות. שתלים מעניקים גם תוספת של שן מלאכותית לגמרי, והם מותאמים בצורה מושלמת למערכת השיניים הקיימת ומסייעים להפחית לחלוטין את התנועה והתזוזה של השיניים התותבות, הכתרים או הגשרים. השתלים משיגים מערכת שיניים בריאה יותר, מקלים על הלעיסה, מקנים תחושה של שיניים טבעיות, שלא ניתן להשיג בכל שיטה אחרת וכמובן שהתוצאות משביעות רצון ועמידות למשך שנים רבות.
ש. האם כולם יכולים לעבור השתלה?
ת. ישנם מעט מאוד גורמים השוללים באופן מוחלט השתלות שיניים, הבולטות שבהן הן מחלות חמורות אשר משפיעות על המטבוליזם של העצם, זיהומים ייחודיים, גידולים ממאירים אשר משפיעים על העצם או הקרנות רבות. חשוב לציין כי השתלים אינם גורמים לדחייה באורגניזם, כל מה שיכול לקרות זה כשל בהתאחות השתל (הכשלים מוערכים בכ- 2%), כאן גם ״נכנסים למשחק״ הכישורים של המנתח, ויחד עם זאת יש לקחת בחשבון שישנם מקרים בעלי סיכון לכשל גבוה יותר מאחרים. כאשר ישנו כשל בשתל יש לחזור ולהניח אחר במקומו.
ש. האם הניתוח להנחת שתלים דנטליים הוא מורכב?
ת. מדובר בניתוח אמבולטורי, כלומר אין צורך באשפוז וההשתלה מתבצעת במרפאת השיניים, כל זמן שהמרפאה מצוידת בכל המכשור והחומרים הדרושים כדי לבצע את התהליך. ברוב המקרים הניתוח נעשה תחת הרדמה מקומית ואפשר להשתמש בצורות שונות של הרדמה כמו גז צחוק וסדציה אוראלית. במקרה של ניתוח ארוך (שיקום שיניים מלא, הרמת סינוס לסת עליונה ושיקום עצם), אפשר להשתמש ברופא מרדים לסדציה בין וורידי iv מבוקרת. במשך הניתוח המטופל לא מרגיש אי נוחות או כאב.
ש. מהו שיעור ההצלחה של שתלים דנטליים?
ת. למרות שעברו כבר עשרות שנים של מחקרים קליניים ומדעיים, לשתלים הדנטליים אין שיעור הצלחה של 100%. מכל מקום שיעור ההצלחה השתפר בצורה דרמטית ונע סביב ה- 90%. באותה מידה, שיעור ההצלחה לטווח ארוך גם הוא מעל 90% וממשיך לעלות. כאשר שתל דנטלי אינו מצליח להתאחות עם העצם באופן מתאים, יהיה צורך בהסרתו, מניחים שתל נוסף שיחליף אותו, אך יהיה צורך במספר חודשים נוספים כדי שיחלים ויקלט היטב.
ש. כמה עולים השתלת שיניים ושתלים דנטליים?
ת. עלות השתלים הדנטליים וההשתלה עצמה תלויה במספר פרמטרים כגון, מומחיות הרופא המטפל, איכות העבודה במעבדה, מיקום המרפאה, סוג השתל בו יעשה הרופא שימוש (שתל ישראלי, אמריקאי), ועלות חומרי העזר באמצעותם יתבצע השיקום. באופן עקרוני עלות השתלת שיניים תהיה בין 3,500 ש״ח ל- 5,000 ש״ח כולל השיקום עצמו (כתר חרסינה ממתכת חצי אצילה ומבנה), עלות השתלים למתרפא היא בין 100 ש״ח לשתל פשוט כולל ממברנה לבין 600 ש״ח לשתל יוקרתי. לקריאה בהרחבה אודות כמה עולה השתלת שיניים