נסיגת חניכיים

נסיגת חניכיים החושפת את משטחי שורש השן היא תופעה שמתרחשת בעיקר אצל בני 40 ומעלה. נסיגת חניכיים היא תוצאה של שחיקה שנמשכת שנים ארוכות המלווה בצחצוח שיניים ברוטאלי, אולם לרוב היא סמן של תופעות אחרות כגון מחלות חניכיים הפוגעות בכל 3 מתוך 4 מבוגרים הנגועים בצורה כלשהי במחלות חניכיים שבדרך כלל אינן גורמות לכאב ולכן הן מתקיימות ללא אזהרה. הנסיגה משפיעה על אסתטיקת הפה והיא גורמת לכך שהשיניים נראות ארוכות מאוד ומופרדות בחלקן התחתון. נסיגת חניכיים גם חושפת את שורש השן וכתוצאה מכך נוצרת רגישות לחום וקור. יש להקדים טיפול לתופעה שהשלכותיה במקרים של הזנחה יכולה להוביל לאובדן של כל השיניים בפה.

מצאו רופא שיניים קרוב לבית

אם אין לכם רופא שיניים קבוע או לחילופין אם אתם מרגישים לקוח ״שבוי״ אצל הרופא הישן שלכם ואתם זקוקים לטיפול שיניים מורכב או צריכים לעבור בדיקה שגרתית תוכלו לעשות זאת עכשיו ע״י חיפוש במנוע המיוחד שפיתחנו ובו תקבלו לא יותר מחמישה רופאים או מרפאות שיניים קרובות לבית שלכם ובתקציב שמתאים לכם, ענו על 3 שאלות קצרות ובחרו את רופא השיניים הבא שלכם.


מהי נסיגת חניכיים?

נסיגת חניכיים היא בעיה אשר משליכה על צמצום של רקמות החניכיים עד לחשיפת שורש השן ובמקרים מסוימים גם לחלקים פנימיים יותר. אפשר לחלק את החניכיים לשני חלקים עיקריים שהם שולי החניכיים הנמצאים מסביב לשן, צוואר השן והחלל בין השיניים. החלק השני הוא החניכיים הפנימיות, המשתרעות מהעצם של הלסת וקו התפר של החניכיים.

צבען של החניכיים הפנימיות בהיר יותר בגלל הימצאות רקמות חיבור רבות. צבע החניכיים צריך להיות ורוד, אם כי בהיבט פתולוגי הן עשויות להיות כהות במקרים של נפיחות, דימום או נסיגה. ישנם מקרים בהם נסיגת החניכיים יכולה להיות כה עמוקה עד ששורש השן בלתי מכוסה מה שמגביר את הרגישות במיוחד בשינויים תרמיים. השורש עלול גם להיפגע מריקבון והאמייל שמכסה את החלקים הפנימיים של השן הוא הרבה יותר שביר מהמשטחים החיצוניים של השן.

השלבים הראשונים מתחילים ממחלת חניכיים (ג’ינג’יביטיס) אשר ניכרת בחניכיים נפוחות ואדמומיות שמדממות בקלות, זוהי תופעה הפיכה הניתנת לטיפול. כאשר המחלה מתקדמת (פריודונטיטיס) היא עלולה להרוס את העצם ואת הרקמות הרכות אשר תומכות בשיניים. בשלבים מתקדמים יותר של המחלה, השיניים עשויות לזוז, לנשור או שהרופא ייאלץ לעוקרן! אובדן שיניים לאחר גיל 40 מתרחש ב- 70% מהמקרים בגלל מחלת חניכיים ולכן יש לטפל במחלה מיד ובמהירות.

מצאו רופא שיניים קרוב לבית

אם אין לכם רופא שיניים קבוע או לחילופין אם אתם מרגישים לקוח ״שבוי״ אצל הרופא הישן שלכם ואתם זקוקים לטיפול שיניים מורכב או צריכים לעבור בדיקה שגרתית תוכלו לעשות זאת עכשיו ע״י חיפוש במנוע המיוחד שפיתחנו ובו תקבלו לא יותר מחמישה רופאים או מרפאות שיניים קרובות לבית שלכם ובתקציב שמתאים לכם, ענו על 3 שאלות קצרות ובחרו את רופא השיניים הבא שלכם.


למה גורמת נסיגת חניכיים?

מסיבות שונות שאינן קשורות דווקא לגיל, החניכיים עשויות להתרחק ממצבן הרגיל ולהשאיר חלק משורש השן לא מכוסה והסיבות לכך שונות. הגורמים לבעיה זו הם בעיקר היגיינת פה לא נכונה. לאחר הארוחה, שאריות מזון חודרות אל בין השיניים ומסתננות מתחת לחניכיים. במידה ולא מצחצחים שיניים לאחר כל ארוחה, שאריות אלו יחד עם הבקטריות בתוך הרוק עלולות לגרום לבעיות חניכיים. כאשר התופעה נמשכת היא מתפתחת לג׳ינג׳יביטיס, שהיא דלקת חניכיים.

התהליך הדלקתי הורס את רקמות החניכיים וגורם להן להתנתק מהשן וליצור חללים הנקראים “כיסים”, בהמשך, כיסים אלו צוברים יותר בקטריות וגורמים להחרפת התופעה. במידה וההזנחה נמשכת או לא מטופלת כראוי, הפלאק עלול להפוך לאבנית, שהיא צורה הרבה יותר קשיחה וקשה יותר להורדה שעשויה לדבוק בקו החניכיים ולחפור בתוך הרקמות. מקרה זה מכונה פריודונטיסיס, מחלה שפירושה ניתוק הדרגתי של הרקמות האופפות את השן שהוא נסיגת חניכיים.


גורמים לנסיגת חניכיים

הגורמים לנסיגת חניכיים יכולים להיות: היגיינת פה לא נכונה ולא מספיקה, פריונדונטיסיס, שיניים לא סדירות ויוצאות דופן שבוקעות בקו החניכיים, גורמים תורשתיים, טראומה, צחצוח ברוטאלי, שימוש במברשת שיניים חזקה או גסה, שימוש לא נכון בחוט דנטאלי, שינוי הורמונאלי, עישון, ברוקסיזם, הקאות תכופות, חוסר בוויטמינים במיוחד ויטמין c ו- k , חורים או פירסינג בשפתיים.


טיפולים לנסיגת חניכיים

הטיפול הראשוני בנסיגת חניכיים הוא ללא ספק שיפור היגיינת הפה. יש להשתמש במברשת השיניים, משחת שיניים ומי שטיפת פה ייחודיים לבעיה אותה אבחן הרופא. ניתן למנוע נסיגת חניכיים על ידי צחצוח שיניים עם מברשת רכה והפעלה של לחץ מתון וקל עם תנועות סיבוביות קטנות או תנועות קצרות קדימה ואחורה על השיניים. יש להימנע משימוש במברשת עם זיפים קשים וצחצוח בצורה אנכית עם הפעלת לחץ מיותר על המברשת.

מומלץ גם לעבור בזמן הצחצוח על החניכיים, הלשון והחך. יהיו מקרים בהם הרופא ימליץ על ניקוי עמוק להסרת מצבורים של פלאק ואבנית בשביל של החניכיים. במקרים יותר קשים יתכן כי תזדקקו לתוספי מזון המכילים וויטמין סי וסידן כדי להגן על השיניים והחניכיים. רופאי השיניים ממליצים גם על שימוש במי שטיפת פה על בסיס חיטוי כדי למנוע ככל האפשר את תסיסת הבקטריות. טיפול בנסיגת חניכיים קשה, יתבצע לאחר קביעת רמת הנסיגה והוא יהיה קרוב לוודאי אחד מבין הבאים:

ניתוח חניכיים (Gingivectomy) - הרופא יבצע חתך בחניכיים כדי לחשוף את שורש השן כך שתתאפשר לו גישה קלה לניקוי כיסי החניכיים. הניקוי יסיר באופן יסודי את מצבורי הפלאק והאבנית.

ניתוח מחדש - ניתוח מְחַדֵּשׁ באמצעותו ניתן לבנות מחדש את החניכיים והעצם אשר ניזוקו כתוצאה ממחלת החניכיים.

השתלת חניכיים - כדי להפסיק את התנועה של שורשי השיניים הבריאות עקב רפיון ברקמות החניכיים וכדי לייצב את השיניים, מעבירים רקמות מאזור בריא שאינו נגוע או ממקומות אחרים בגוף כמו החך ומשתילים רקמות חדשות באזור המיועד. לקריאה בהרחבה על השתלת חניכיים

אימפלנטולוגיה (השתלות שיניים) - במקרים חמורים או ״אבודים״ הפתרון יהיה להחליף את השן בשן ובשורש מלאכותיים באמצעות השתלת שיניים.


מצאו את מרפאת השיניים הטובה ביותר עבורכם