ריח רע מהפה

ריח רע מהפה היא תופעה (בדרגות חומרה שונות) שממנה סובלים אחד מכל ארבעה אנשים. בשפה המקצועית קוראים לתופעה באשת הפה ובלועזית הליטוזיס. ריח רע מהפה אינו מוגדר כמחלה, אך זהו מצב לא נעים שיש לו השלכות חברתיות, תעסוקתיות ופסיכולוגיות.

הבעיה הקשה ביותר בתופעה הוא שלב הזיהוי והאבחון שכן אדם אינו יכול להריח בעצמו את הבל הפה שלו ובנוסף, לא הרבה חברים ואנשים שסובבים סביבכם ירגישו בנוח להעיר לכם על ריח פה חריג (מסיבות מובנות כמובן). אם יש לכם הרגשה שברגע שאתם פותחים את הפה האנשים סביבכם נרתעים וזזים הצדה, כנראה שאתם סובלים מריח רע בפה.

מצאו רופא שיניים קרוב לבית

אם אין לכם רופא שיניים קבוע או לחילופין אם אתם מרגישים לקוח ״שבוי״ אצל הרופא הישן שלכם ואתם זקוקים לטיפול שיניים מורכב או צריכים לעבור בדיקה שגרתית תוכלו לעשות זאת עכשיו ע״י חיפוש במנוע המיוחד שפיתחנו ובו תקבלו לא יותר מחמישה רופאים או מרפאות שיניים קרובות לבית שלכם ובתקציב שמתאים לכם, ענו על 3 שאלות קצרות ובחרו את רופא השיניים הבא שלכם.


ריח רע מהפה – 4 דברים שחשוב לדעת

בשמונים וחמישה אחוז מהמקרים המקור לריח הרע הוא חלל הפה. עוצמת הריח משתנה במשך היום כתוצאה מיובש בפה העשוי להיגרם מסיבות שונות כמו לחץ, צום ועוד, מאכילת מאכלים כמו שום, בצל, דגים, גבינה ובשר, מעודף משקל, מעישון ומצריכת אלכוהול. אין כמעט מי שלא חווה ריח רע בפה בבוקר מיד לאחר שהוא מתעורר מאחר והפה יבש ואינו פעיל במשך שעות הלילה.

באשת הפה או באשת נשימתית יכולה להיות תופעה חולפת הנעלמת לאחר צחצוח שיניים או אכילה, אך היא יכולה להיות גם תופעה כרונית בדרגות חומרה שונות. הריח הרע מהפה משפיע על חייו האישים של האדם, על קשריו החברתיים, על אפשרויות התעסוקה, על הביטחון העצמי ומביא להערכה עצמית ירודה וללחץ פסיכולוגי.

המדע הרפואי טוען כי בתשעים אחוז מהמקרים המקור לריח הפה הוא חלל הפה ולא הקיבה כמו שרבים טועים לחשוב. בעשרה אחוז הנותרים הריח הרע יהיה תוצאה של בעיות בדרכי הנשימה ותופעות לוואי של מחלות שונות כמו סוכרת, בעיות בכליות, בעיות בתפקוד הכבד, מחלת הסרטן ועוד.

אצל חלק מהאוכלוסייה קיימת תופעה של פחד מריח רע. תופעה זו נקראת בשפה המקצועית הליטופוביה, זו הפרעה פסיכולוגית שבה האדם משוכנע שיש לו ריח רע מהפה, אך במציאות הבל פיו אינו מסריח. אנשים אלו עוסקים בניקיון אובססיבי של הפה, מפרשים לא נכון התנהגות של חברים ובמקרים קיצוניים אף נמנעים מחברה. הפתרון לתופעה זו הוא טיפול פסיכולוגי התנהגותי.

מצאו רופא שיניים קרוב לבית

אם אין לכם רופא שיניים קבוע או לחילופין אם אתם מרגישים לקוח ״שבוי״ אצל הרופא הישן שלכם ואתם זקוקים לטיפול שיניים מורכב או צריכים לעבור בדיקה שגרתית תוכלו לעשות זאת עכשיו ע״י חיפוש במנוע המיוחד שפיתחנו ובו תקבלו לא יותר מחמישה רופאים או מרפאות שיניים קרובות לבית שלכם ובתקציב שמתאים לכם, ענו על 3 שאלות קצרות ובחרו את רופא השיניים הבא שלכם.


מהן הסיבות לריח רע מהפה?

רוב ריחות הפה נובעים מחלבונים הנמצאים בחלל הפה שעוברים פירוק ועיבוד באמצעות חיידקי הפה. בפה יש מעל לששת אלפים חיידקים וכמה עשרות מתוכם גורמים לריח רע וחריף במיוחד בפה.

לשון - ללשון יש תפקידים רבים וחיוניים בתהליך הלעיסה, הדיבור והבליעה. המדע הרפואי רואה בלשון את המוקד העיקרי שבו נוצר הריח הרע מהפה, גם אצל אנשים עם פה בריא. בחלק האחורי בלשון מקננות רוב הבקטריות בפה, נוסיף על כך שהאזור הנ”ל אינו משופע בחמצן ולכן נקבל מושבת בקטריות שמתפתחת כמעט ללא הפרעה. המדובר בחלק שאינו חשוף לזרימת דם מוגברת, ולכן הוא אינו עובר ניקוי עצמי ועל כן הוא יבש ברוב הזמן. המבנה המורכב של גב הלשון המאופיין במשטח לא אחיד ובחריצים מהווה מקום אידיאלי לגידול החיידקים הנהנים ממצע עשיר של מזון, של תאי אפיתל מתים, של שאריות נזלת שמגיעה מהאף ושכבות של חיידקים מתים וחיים. כאשר החיידקים הנמצאים על גב הלשון מתפתחים ומשגשגים הם גורמים לריח הרע.

דלקת חניכיים - דלקות חניכיים הן בין הגורמים הנפוצים להיווצרות הריח הרע מהפה. הדלקת גורמת לחניכיים להתרחב וכך נוצרים כיסים (רווח) בין השן לחניכיים, המהווים כר פורה לחיידקים ומגדילים באופן משמעותי את מספר החיידקים בפה ואת כמות התאים המתים שבו. כאשר היגיינת הפה לקויה והחיידקים נשארים במרווח שבין השיניים לחניכיים זמן רב, הם גורמים לריח רע מהפה.

יובש בפה – כאשר שאריות המזון נבלעות עם פעולת הרוק ומתעכלות במהירות, הן מונעות מהבקטריות הנמצאות בפה לייצר גזים המדיפים ריחות לא נעימים. הרוק מנקה, מחמצן ומבריק את חלל הפה, ולכן האיכות והכמות שלו חשובות מאוד גם למניעת ריח רע מהפה וגם לתועלות נוספות. כאשר הפה אינו מייצר רוק בכמות הנדרשת, נוצר יובש בפה, הבקטריות אינן נבלעות ומתעכלות, ובמקום זה הן גורמות לצחנה. קיימות מספר שיטות (תרופות סבתא ותרופות מרשם) להגברת הפרשת הרוק כמו שתיית מיץ לימון או לעיסת מסטיק, אולם רובן נותנות מענה זמני והן אינן פותרות את התופעה באופן קבוע.

ריקבון בשקדים - אחוז קטן מהאוכלוסייה סובל מאבנים קטנות ומסוידות הנוצרות משאריות אוכל הנאספות על השקדים. כאשר שאריות האוכל אינן מנוקות הן משתקעות בשקערוריות השקדים, מתקשות, ויוצרות סביבה שבה קל לחיידקים להתרבות ולהפיץ ריח רע.

מערכת הנשימה - מערכת הנשימה מסננת אוויר, מרטיבה ומחממת אותו ומעבירה אותו אל הריאות. דרכי הנשימה העיקריים הם האף, חלל הפה, חלל הגרון, הסינוס וקנה הנשימה, חלק מדרכי הנשימה עשוי להיות מקור לריח רע מהפה ובמיוחד במצבים של נשימה מהפה. בנשימה מהפה כמות הרוק בפה מופחתת, חלל הפה מתייבש והבקטריות שנמצאות בו מייצרות ריח רע.

מחלות - ישנן מחלות העלולות לגרום לריח רע מהפה כמו מחלת כבד, סוכרת ועוד. כבד שאינו מתפקד היטב מייצר ריח רע של גופרית, מחלת סוכרת גורמת לריח של אצטון או לריח של מיץ מלימון חמוץ. ריחות אלו זורמים עם הדם, מגיעים אל הריאות ומשם הם נפלטים לאוויר העולם בנשיפה.

לחץ נפשי - לחץ פסיכולוגי משפיע על כמות הרוק בפה וגורם ליובש בפה. מחקרים שנערכו בבולגריה גילו כי הורמונים המופרשים בעת לחץ גורמים לחיידקים בפה להתרבות במהירות ולהפיץ ריח רע בכמות גדולה מהממוצע.

דילוג על ארוחות - מחקר שנערך בשוויץ גילה כי הריח הרע מגיע ברוב המקרים כשעתיים וחצי מתום הארוחה. אם המזון שאכלתם כלל סיבים תזונתיים הופעת הריח הרע עשויה להתעכב למשך עוד כמה שעות. כדי למנוע ריח רע מהפה לא מומלץ לדלג על ארוחות, שתיית תה עם נענע בין הארוחות עשויה להקל על התופעה.

דיבור הרבה וברצף - סיבה מפתיעה הגורמת לריח רע מהפה היא הדיבור. הדיבור מייבש את הפה ומגביר את הסיכוי להיווצרות ריח רע מהפה. תופעה זו בולטת במיוחד בין בעלי מקצוע כגון מורים, מוקדנים ואנשי טלמרקטינג, עורכי דין ועוד. כדי למנוע את  היובש בפה ואת הריח הרע שנלווה יש לגמוע מים באופן רציף על פני כל היום.

סינוסים חסומים - סינוסים חסומים גורמים להצטברות נזלת שמכילה כמות גדולה של פרוטאינים. החיידקים שאחראים על הריח הרע “אוהבים” פרוטאינים ועל כן הנזלת תורמת רבות לתופעת באשת הפה.

כימיקלים ותרופות - ריח רע בפה יכול להיגרם כתוצאה מהצטברות כימיקלים בדם. מחלות מסוימות שמייצרות רעלים בדם, גורמות לגוף (דרך הזיעה) ולפה להפריש ריחות לא נעימים. אם יש לכם ריח רע מהפה כדאי לכם לבדוק את התרופות שאתם נוטלים באופן קבוע. מחקרים הוכיחו כי תרופות נגד לחץ דם, נגד דיכאון וכדומה מייבשות את הפה וגורמות לריח רע מהפה.


איך מאבחנים ריח רע מהפה?

יש שתי דרכים לאבחון ריח רע מהפה, אבחון עצמי ואבחון מקצועי.   בשל הקשיים באבחון עצמי של מחלת הבאשת, הדרך הטובה ביותר היא לפנות לאדם קרוב ולבקש ממנו עזרה באבחון התופעה. אם החבר מאשר כי אכן אתם סובלים מריח רע מהפה הוא יוכל גם לסייע לכם באיתור המקור לריח, מהאף או מחלל הפה. איתור מדויק של המקום יסייע לטיפול הנכון.

שיטה ביתית פופולארית לאבחון ריח רע היא ליקוק אמת כף היד והרחה עצמית כעבור מספר שניות לאחר שהרוק התייבש. אם האזור מסריח, כנראה שבפה יש מלח גופרית שמשקף את הריח בפה.

דרך נוספת היא להריח את החוט הדנטאלי (לאחר שהעברתם אותו בין השיניים). אם אתם סובלים מבאשת הפה, לחוט הדנטאלי יהיה ריח לא נעים.

נסו להעביר פיסת צמר גפן על משטח הלשון ולהשאיר אותה לייבוש למשך מספר דקות. הריחות שתדיף פיסת צמר הגפן ייצגו את הריחות ששוררים בפה.   בשוק קיימים מספר תכשירים המיועדים לאבחון עצמי של באשת הפה. תכשירים אלו משתמשים באמצעים כימיים לאיתור פוליאמינים ותרכובות גופרית על גבי דגימת רוק הנלקחת מגב הלשון. חשוב לדעת כי תכשירים אלו עדיין לא הוכחו כאמינים במאה אחוז, ולכן יש להתייחס אליהם בחשדנות מסוימת.

חשוב לזכור כי עוצמת הריח משתנה במשך היום בשל השפעת גורמים שונים. לכן אם אתם עורכים אבחון עצמי יש לבצע מספר בדיקות במהלך היום.

אבחון מקצועי אצל הרופא ישלול גורמים רפואיים ומחלות העלולות לגרום לריח רע מהפה. במרפאות מיוחדות המתמחות באבחון ריח רע מהפה משתמשים במספר שיטות מעבדתיות כדי לזהות את התופעה.

הלימוטור הוא מוניטור גופרית נייד המשמש לאבחון הרמות של פליטת הגזים הגופרתיים. שימוש מקצועי במכשיר, יקבע במדויק את מספר החיידקים בפה המפיצים תרכובות גופרית חזקה שגורמת לריח רע ועז מהפה. יש לקחת בחשבון שאם אכלתם סמוך לבדיקה מאכלים המפיצים גופרית במערכת הנשימה או שתיתם אלכוהול, האבחון לא יהיה מדויק.

מבחן BANA - בדיקת רמת אנזים ברוק המצביעה על קיום של חיידקים בפה הגורמים לתופעת הריח הרע. את תוצאות הבדיקה (שמתקבלת תוך דקות בודדות) קוראים לפי צבעים, כאשר התוצאה חיובית, תוצאות הבדיקה יהיו בצבע כחול כהה עד כחול בהיר, כאשר תוצאות הבדיקה יהיו ללא צבע, אבחון החיידקים בפה יהיה שלילי.

כרומטוגרפיית גז – אבחון המבוצע בעזרת מכשירים חדישים המסוגלים לאבחן באופן מדויק הימצאות של שלוש מבין תרכובות הגופרית הנדיפות ביותר, מימן גופרתי, מתיל מרקפטן ודימיטיל גופרי, תרכובות האחראיות על התפתחות באשת הפה.

כדי לאבחן במדויק את תופעת הריח הרע, לא מספיק להשתמש במכשירים הטכנולוגיים המתקדמים. על הרופא לאסוף נתונים אודות ההיסטוריה הקלינית של המטופל, לבצע בדיקה קלינית, לשלוח את המטופל לבדיקות מעבדה ולקרוא היטב את תוצאות הבדיקות שמתקבלות מהמעבדה.   כבר בעבר ניצל המדע הרפואי הערכות אורגנולפטיות, הפועלות באמצעות החושים. זוהי דרך אבחון הנעשית על ידי מומחים להערכת ריח. על אף השימוש במכשירים המתקדמים המאתרים תרכובות הגורמות לריח רע, ההערכות האורגנולפטיות ממשיכות להיות אקטואליות ומלוות את הרופאים הן באיתור התופעה והן במחקרים המדעיים.

לסיכום, אם אתם חוששים שיש לכם ריח רע מהפה, נסו לאבחן זאת בבית, לא הצלחתם? פנו לרופא שיבחן את המצב באופן יסודי ומקצועי. אם הרופא יאשר כי אתם סובלים מתופעת הבאשת הוא יבדוק את הגורם לתופעה ויטפל בה בהתאם.


מצאו את מרפאת השיניים הטובה ביותר עבורכם