גורמים ופתרונות לריח רע מהפה

לרבים מאתנו יש מדי פעם או באופן קבוע ריח רע מהפה ולא תמיד אנו מודעים לכך. הריח הרע שיש לנו בשעת ההשכמה נוצר בשל היובש בפה בשעות הלילה והוא אינו מהווה בעיה, מיד לאחר שאנו מצחצחים שיניים הריח הרע חולף. אך אם הריח לא עובר לאחר הצחצוח ומלווה אותנו בשעות שאנחנו ערים, ייתכן ויש לנו בעיה.

ריח רע מהפה נקרא בשפה המקצועית באשת הפה והנתונים מלמדים כי כעשרים וחמישה אחוז מאוכלוסיית העולם סובלים ממנה. באשת הפה היא אינה מחלה, אך היא תופעה בלתי נעימה שיש לה השלכות על הקשרים החברתיים, על התעסוקה והיא אף עלולה לגרום לבעיות פסיכולוגיות.

הריח הרע נוצר בדרך כלל על ידי חיידקים אנארוביים, חיידקים שחיים ללא חמצן, המתרבים במיוחד באזור הלשון, מתחת ללשון ומעל ללשון ולפעמים גם באזור השקדים. לעתים הריח הרע ייגרם בעקבות מאכלים מסוימים שאכלנו, אך עבור אנשים בריאים ריח זה הוא זמני וחולף לאחר שהגוף עיכל ופלט את האוכל שגרם לריח הרע.

אחד הגורמים העיקריים לבעיית הריח הרע הוא מצב השיניים. דלקת חניכיים, אבנית בדפנות השן, סתימות לקויות או כתרים באיכות גרועה שמתחתם מצטברות שאריות אוכל הנרקבות עם הזמן גורמות להתפתחות חיידקים ולריח עז ורע מהפה. ריח רע הנוצר בעקבות בעיות בשיניים אינו נחשב לבעיה כרונית, טיפול מקצועי במרפאת שיניים וותיקה ומנוסה יכול לפתור את הבעיה.

מצאו רופא שיניים קרוב לבית

אם אין לכם רופא שיניים קבוע או לחילופין אם אתם מרגישים לקוח ״שבוי״ אצל הרופא הישן שלכם ואתם זקוקים לטיפול שיניים מורכב או צריכים לעבור בדיקה שגרתית תוכלו לעשות זאת עכשיו ע״י חיפוש במנוע המיוחד שפיתחנו ובו תקבלו לא יותר מחמישה רופאים או מרפאות שיניים קרובות לבית שלכם ובתקציב שמתאים לכם, ענו על 3 שאלות קצרות ובחרו את רופא השיניים הבא שלכם.


גורמים ופתרונות לריח רע מהפה

הסיבה: מחלות ודלקות חניכיים והיגיינת פה לקויה

האבנית היא האויב הגדול של בריאות השיניים ושל ההיגיינה האוראלית. האבנית נוצרת כתוצאה מהצטברות של חיידקים בדפנות השן ובכיסי החניכיים, המרווחים הזעירים שבין השיניים לחניכיים. כאשר לא מסירים את האבנית, היא מצטברת, יוצרת דלקות בחניכיים ההופכות מהר מאוד למחלות חניכיים. מחלות חניכיים גורמות לנסיגת חניכיים, לבעיות ברקמות התומכות את השן ופוגעות ביציבות השן.

נוסף על הנזקים הבריאותיים הנגרמים לשן, האבנית והשלכותיה גורמות לריח רע מהפה. החיידקים המצטברים על דפנות השן ובכיסי החניכיים משחררים גזים גופרתיים בעלי ריח חזק ורע. גם שאריות המזון הנלכדות בשל נסיגת החניכיים או ברווחים שבין השיניים, נרקבות ומפיצות ריח רע ולא נעים. אם במחלת החניכיים נוצרת מוגלה, גם היא תפיץ ריח לא נעים.

הטיפול: חשוב לשמור על היגיינת הפה. יש לבקש מרופא השיניים הנחיות באשר לסוג של מברשת השיניים ומשחת השיניים. חשוב להשתמש בחוט דנטאלי או בקיסמים מיוחדים כדי להסיר את שאריות המזון מהשיניים ובנוסף מומלץ לבצע שטיפת פה פעמיים ביום. אך גם אם תקפידו על היגיינה נאותה בבית, לא תמיד זה יעזור, לכן יש להגיע אל השיננית אחת לשלושה עד שישה חודשים ולנקות את האבנית ואם אתם סובלים ממחלת חניכיים יש להגיע אל הרופא לביקורת ולטיפולים ייעודיים שימנעו ריח רע מהפה.

הסיבה: חורים בשיניים ומחלת העששת

החורים מהווים מקום אידיאלי להתפתחות ולהתרבות של חיידקים המפרישים גזים לא נעימים הגורמים לריח רע מהפה. גם זיהום בפה והפרשת מוגלה מפיצים ריח לא נעים. אם יש לכם כתרים ישנים בפה, ייתכן והם כבר לא מתאימים ומתחתם נוצר ריקבון המפיץ ריח לא נעים.

הטיפול: אחת לשנה יש להגיע אל רופא השיניים לביקורת. חשוב לסתום את החורים בשן ולהחליף סתימות וכתרים ישנים ולא תקינים. במקביל, חשוב מאוד להקפיד על שמירה של היגיינת הפה.

הסיבה: תותבות ישנות ובלתי תקינות

אם אינכם מקפידים על תחזוקה תקינה של מערכת השיניים התותבות, על השיניים התותבות עלולים להצטבר חיידקים ואבנית. במקרים רבים על השיניים התותבות עלולה להתפתח פטריית הקנדידה, פטרייה המאופיינת בריח רע וחריף מאוד. גם שאריות אוכל שנתקעו בין השיניים התותבות נרקבות ומפיצות ריח לא נעים.

הטיפול: חשוב להקפיד על תחזוקה נאותה של מערכת השיניים התותבות באמצעות הברשה ושימוש בחומרים מיוחדים שקונים בבית המרקחת לפי המלצת רופא השיניים. אם התותבות אינן מותאמות היטב לחניכיים, רופא השיניים יכול לרפד, לאזן ולהצמיד את התותבת אל רקמות הפה ולמנוע מרווחים שבהם יצטברו חיידקים ושאריות מזון. אם מערכת השיניים התותבת ישנה ובמצב לא טוב, כדאי להחליף בשיניים תותבות חדשות או לשקול השתלות שיניים במקום להשתמש בתותבות.

הסיבה: יובש בפה

יובש בפה הוא מצב הנגרם כתוצאה מכמות לא מספקת של רוק בפה או מרוק שאינו איכותי מספיק. אנשים הסובלים מבעיות של יובש בפה סובלים בדרך כלל גם מריח רע, מריקבון בשיניים וממחלות חניכיים. לעתים גם נטילת תרופות מסוימות עלולה להביא ליובש בפה וגם במחלות ובטיפולים רפואיים כמו סוכרת, הקרנות, כימותרפיה, אבנים בצינורות הרוק יש בעיה של יובש בפה.

הטיפול: חשוב לפתור את הבעיות הרפואיות במידת האפשר ולאזן את רמת הסוכר בדם. במצבים קשים וכרוניים אפשר להשתמש בתכשירים מלאכותיים שמהווים תחליף לרוק הטבעי. במצבים קלים יותר, לעיסה של מסטיק ללא סוכר או מציצת סוכריות לימון יכולות לעזור.

הסיבה: נזלת וסינוסיטיס

במצבים של סינוסיטיס או נזלת כרונית עלולים להצטבר משקעי נזלת על הלשון ולגרום לריח רע.

הטיפול: כדאי לפנות לרופא אף אוזן גרון או לרופא אלרגולוג (רופא שמטפל באלרגיות) כדי לטפל בבעיה הגורמת להצטברות המשקעים על הלשון או לנסות שיטות טיפול אלטרנטיביות כמו הומיאופתיה, דיקור סיני ועוד. חשוב להקפיד על ניקיון הלשון, בבתי המרקחת אפשר לקנות מברשות מיוחדות המיועדות לניקוי הלשון או לנקות את הלשון בעזרת מברשת השיניים.

הסיבה: דלקת בגרון

דלקת גרון או דלקת שקדים יוצרות מושבת חיידקים הגורמים לריח רע מהפה.

הטיפול: הריח הרע הנוצר בשל הדלקת אינו בעיה כרונית והוא יעבור עם ההחלמה מהדלקת. חשוב לגשת לרופא ולקבל טיפול מתאים ולהימנע מנטילת תרופות ללא אבחון של הרופא.

הסיבה: אכילת מזונות הגורמים לריח רע

בצל, שום, בשר ודגים המכילים חלבונים צפופים משמשים כמקור לגופרית הגורמת לצחנה עזה בפה. הקפה גורם לחומציות בפה המייבשות את הרוק והופך להיות גרוע יותר כאשר מוסיפים לו חלב וסוכר. גם עישון או לעיסת טבק גורמים להיעדר רוק וליובש בפה. עוצמת הריח תלויה בחילוף החומרים שלכם, בכמות ובתדירות שאתם צורכים את המוצרים הללו. אם אתם סובלים מבאשת הפה, מוצרים אלו עלולים להחמיר את התופעה.

הטיפול: אכלו תפוח עץ, מחקרים רבים מוכיחים כי אכילת תפוח עץ עוזרת להעלים את האנזימים שבשום או בבצל ובכך להעלים את הריח החזק. אם אפשר, רצוי להימנע מאכילת המאכלים הללו או לצמצם את אכילתם עד למינימום האפשרי.

מצאו רופא שיניים קרוב לבית

אם אין לכם רופא שיניים קבוע או לחילופין אם אתם מרגישים לקוח ״שבוי״ אצל הרופא הישן שלכם ואתם זקוקים לטיפול שיניים מורכב או צריכים לעבור בדיקה שגרתית תוכלו לעשות זאת עכשיו ע״י חיפוש במנוע המיוחד שפיתחנו ובו תקבלו לא יותר מחמישה רופאים או מרפאות שיניים קרובות לבית שלכם ובתקציב שמתאים לכם, ענו על 3 שאלות קצרות ובחרו את רופא השיניים הבא שלכם.


טיפים ועצות טובות לטיפול בריח הפה

  • לא מספיק לצחצח שיניים, לאחר כל ארוחה חשוב להשתמש בחוט דנטאלי או במברשות מיוחדות להסרת שאריות האוכל מבין השיניים ולאחר מכן לבצע שטיפת פה.
  • פה יבש הוא פה שאין בו כמות מספקת של רוק השוטפת את החיידקים הנמצאים בחלל הפה וגורמים לריח רע. אלכוהול ועישון סיגריות הם בין הגורמים המרכזיים היוצרים יובש בפה. נסו להימנע מהם ואם אינכם מצליחים שתו כוס מים לאחר העישון והשתייה כדי להרטיב את חלל הפה ולסייע לחיידקים להיעלם.
  • במקום לאכול שלוש ארוחות גדולות במשך היום, חלקו את כמות האוכל לחמש ארוחות קטנות, לפחות. ריבוי הארוחות יגרום להפרשת רוק מוגברת שתסלק את החיידקים והלעיסה תסייע להוריד את שכבת החיידקים המצטברת על הלשון.
  • לעיסת מסטיק ללא סוכר ואכילת ירקות, אגוזים, לחם מחיטה מלאה ומזונות מחוספסים נוספים תעודד את יצירת הרוק בפה וגם תמנע יובש וריח רע.
  • שתו תה ירוק. מחקרים רבים מלמדים כי הרכיבים הנמצאים בתה הירוק מעכבים את פירוק העמילן משאריות המזון וגורמים להפחתה במחלת העששת, בהפחתת תהליך הריקבון של שאריות המזון ובכך הם מצליחים למנוע ריח רע בפה.
  • במהלך היום לעסו עלי פטרוזיליה או עלי נענע. אינכם צריכים ללעוס כל היום, מספיק ללעוס מספר פעמים, כל פעם מספר דקות ואחר כך לזרוק את העלים הלעוסים.
  • השתמשו בתכשירים המיועדים לשטיפת פה או בטבליות המתמוססות בפה המיועדות לחיטוי ולשמירה על היגיינת הפה. בבתי המרקחת תוכלו למצוא מגוון גדול של תכשירים, בקשו המלצות מרופא השיניים על התכשירים המתאימים לכם.
  • בקרו במרפאת השיניים אחת לחצי שנה למעקב. אם יש לכם בעיות בשיניים העלולות לגרום לריח רע, רופא השיניים יאתר ויטפל בהן כבר בשלבים הראשונים ועוד לפני שתסבלו מריח רע בפה ומההשלכות של התופעה.

מצאו את מרפאת השיניים הטובה ביותר עבורכם