שתלי שיניים
שתלי שיניים הם תחליף מלאכותי לשורש שיניים טבעי, לרוב הם מופיעים כברגים קטנים בצורת גליל המושתלים על עצמות הלחיים. השיניים המחליפות מודבקות על החלק של השתל אשר מגיח מתוך החניכיים. שתלי שיניים מחליפים את השיניים הקבועות שאינן מתחדשות, הם יכולים לשמש כתומך למערכת של קשת שיניים שלמה שהופכת בעזרתם לבטוחה ונוחה יותר, אפשר להרכיב עליהם גשר קבוע, ומכאן שהשימוש המעיק בשיניים תותבות מסתיים, יתרון בולט הוא שאין צורך בהשחזה של שיניים בריאות סמוכות, ובנוסף השתל מאפשר לשקם גם שן אחת מבלי לשנות מבנה של שיניים סמוכות. למרות ששתלי השיניים משפרים את פונקציית הלעיסה, מעניקים נוחות ומשרים ביטחון רב, אין הם מתאימים לכולם.
המועמדים לשתלי שיניים
המועמדים הטובים ביותר להשתלות שיניים חייבים להיות במצב בריאותי משביע רצון ועם צפיפות עצם מתאימה כדי לתמוך את השתל, אלו שני תנאים ראשונים מקדימים להתנעת התהליך. כדי לבחון את התאמתכם יש להיפגש עם רופא שיניים שיקבע האם ההשתלה נחוצה, להחלטה כזו דרושה בדיקת פה יסודית, בדיקת התיק הרפואי והעבר הרפואי, בדיקה כאמור של כמות העצם הקיימת, שליטה על המנשך, צילום רנטגן, מדגם של הפה למחקר ותכנית טיפול אפשרית.
יש להיות ברור, לשאול שאלות ולקבל הסברים על הסיכויים, הסיכונים ואפשרויות חלופיות להשתלות שיניים - חשוב שתדעו כי יש כאלה וזה משפיע משמעותית על המחיר. כל אחד שחסרה לו שן באופן עקרוני מועמד להשתלת שיניים אולם שתלי שיניים מהווים גם אלטרנטיבה למערכות שיניים מתנדנדות או כאלו שגורמות לכאב, להחלפת מערכת של שיניים תותבות ועוד.
סוגים של שתלי שיניים
ישנם אין ספור סוגים מגוונים של שתלי שיניים, הם משתנים ומאופיינים בחומרים שונים שמהם הם מורכבים, הם שונים בין יצרן אחד לשני, שונים באורך, בקוטר, במבנה החיצוני, בצורת ההברגה, בתפקוד ובשימוש אך בבסיסם הם פועלים תחת מטרייה אחת שהיא להיות מוברגים לתוך העצם ולהתאחות איתה. הדרך להגדיר כל שתל היא שונה ומשתנה. כאשר מדברים על סוגים של שתלים אפשר בצורה טובה יותר לקטלג אותם וכך אפשר למצוא גם דרך להגדיר אותם והם יכולים להתבסס על גורמים שונים כגון:
גודל - רחבים, סטנדרט או צרים.
צורת התחברותם לכתר - משושה פנימי או חיצוני או מתומן.
החומרים - בדרך כלל הם עשויים מעיבודים ורמות של טיטניום או מזירקוניה.
שלבי התהליך - ישנם שתלי שיניים המיועדים לתהליך של שלב אחד (העמסה מיידית) או של שני שלבים (מסורתי).
יצרן השתלים - היצרניות הגדולות של השתלים בעולם הם נובלה ביו-קאר, זימר דנטל, אלפה ביו, ביומט ועוד.
איך בוחרים בשתל מתאים?
כפי שניתן לראות ישנו מבחר עצום של שתלי שיניים ודרכים לסווג אותם (מבלי להתייחס ליצרן). השתל נבחר לפי אבחון שנערך טרם התהליך והוא תלוי בגורמים שונים. טובת המטופל חייבת להיות השיקול המכריע בבחירת שתל שיניים, המחיר הוא כמובן גם כן שיקול אולם ״דחיפה״ של שתל פחות מתאים מצד הרופא בשל שיקולים כלכליים צריכה להדליק נורה אדומה לגבי הבחירה באותו רופא משתיל, חשוב שתדעו, רופאי השיניים מקבלים הנחות משמעותיות על שימוש בשתלים דנטליים מסוימים, יש כאן הרבה אינטרסנטים בדרך! ודאו שזה לא מתבצע על הגב שלכם.
בגלל שקיימים אין ספור סוגי שתלים, הבחירה בין שתל כזה או אחר תלויה באפיון של כל מקרה, למשל כמו איכות העצם של המטופל, גובה הרכס של הלסת או רוב עצם הלסת ולכן חשוב שתסמכו על הרופא שלכם ותחזקו אותו שיבחר נכון עבורכם, יש לכך השפעה על הצלחת ההשתלה וקליטת שתלי השיניים.
סיבוכים עם שתלי שיניים
שימוש בציוד רדיולוגי - הסיבוכים עם שתלים הם מינימליים, נדירים ובדרך כלל פתירים. הפילוסופיה הכללית של הטיפולים המוצעים בקליניקות לרפואת השיניים הם שימוש במרב האמצעים כדי להוריד את הסיבוכים למינימום ולמנוע אותם ככל האפשר. ישנן מרפאות העושות שימוש בציוד רדיולוגי תלת ממדי אשר עוזר בתכנון של טיפולי ההשתלות בצורה מדויקת ביותר אשר מותאמת לכל מטופל בפני עצמו.
סטריליזציה - הסטריליזציה של כל החומרים ומכשירי הניתוח הם גורמים יסודיים אחרים במניעה של הסיבוכים בהשתלות שיניים. הצלחת הניתוח מגיעה לכ- 98% כאשר שאר 2% משויכים לכשל או לסיבוכים. אם יופיעו כאב ודלקות, יש להשתמש במשככי כאבים ובאנטיביוטיקה ע״פ הוראות הרופא.
בקטריות ודחיית השתל - הפה הוא חלל שמכיל בקטריות רבות, בדרך כלל הבקטריות אינן גורמות לדלקת, אך לפעמים הן יכולות להיות יותר פעילות או שמערכת החיסון של המטופל חלשה יותר ואז משתרשרת לה דלקת. למטופלים מסוימים יש בקטריות פָּתוֹגֶנִיות (מחוללות מחלות) ויהיה קשה יותר להשתמש עם אנטיביוטיקה רגילה שלא תהיה יעילה, התייעצו על כך עם הרופא שלכם. שתל דנטלי הוא אינו גוף חי ולכן אין לו הגנות אורגניות. במידה והבקטריות אשר נמצאות בפה מקוננות על משטחיו, יתכן כי תיווצר דלקת, האורגניזם, בניסיון להעלים את הדלקת ידחה את השתל הדנטלי. במקרים כאלו, מטפלים עם אנטיביוטיקה בדלקת של השתל, ולאחר מכן מסירים את השתל ומחכים עד אשר האורגניזם יעלים את כל הבקטריה ויחדש את החניכיים ואז משתילים שוב שתל חדש.
קיפול ושבירת המתכת - שתלי שיניים עשויים ממתכת ובדרך כלל מטיטניום, המתכת עלולה להתקפל או להישבר, הסיבוך מתרחש כאשר המתקנים ממתכת יוצאים מתוך הסדק של השתל, זוהי תופעה נדירה יותר מאשר בשנים עברו בגלל העיצובים המשופרים של שתלי השיניים. מכל מקום, קיימים מצבים בהם ישנו צורך לחלץ את השתל.
אובדן וספיגת עצם - איבוד של צפיפות עצם לאחר ההשתלה מסביב לשתל היא תופעה לא ברוכה, למרות זאת השתל יכול להישאר ללא תנועה לאורך שנים, אם זה המצב, יש לעבור צילומים תקופתיים גם לבקרה של העצם מסביב לשתל פרט לבדיקות התקופתיות ולעקוב אחר התופעה.