העמסה מיידית
העמסה מיידית היא טכניקה חדשה יחסית להשתלת שיניים המאפשרת שיקום פה מלא ביום אחד. הטכניקה החדשה יצרה מהפכה של ממש בתחום השתלות השיניים, היא מקצרת באופן משמעותי את משך הטיפול וחוסכת ביקורים רבים אצל רופא השיניים. שיטת ההעמסה המיידית היא הבסיס להשתלת שיניים ביום אחד.
העמסה מיידית – כל מה שרציתם לדעת על השיטה
את השתלת השיניים בשיטת ההעמסה המיידית אפשר להשוות לריצה למרחקים, אך בדילוגים. אם אתם רוצים להגיע אל נקודת היעד, לא תידרשו לרוץ את כל המסלול, תוכלו לבצע קפיצת דרך ולהגיע אל היעד בתוך זמן קצר בלבד.
נשמע פנטסטי, כן, זה באמת כך!
בשיטה הקלאסית תהליך השתלת השיניים היה נמשך בממוצע בין חצי שנה לשנה וכלל שלבים רבים עם המתנה ארוכה בין שלב לשלב, בשיטת העמסה המיידית אפשר להגיע אל השלב האחרון, פה מלא בשיניים יפות ומתפקדות, כמה שעות לאחר שהתחלנו את השלב הראשון.
בשיטה הקלאסית, בטיפול הראשון רופא השיניים היה מבצע את עקירת השיניים הבעייתיות שנותרו באזור המיועד להשתלה וממתין כחודשיים עד שהאזור יחלים, לאחר ההמתנה היה הרופא מבצע את החדרת השתלים לעצם הלסת, ממתין בין שלושה חודשים לחצי שנה לריפוי, משך זמן ההמתנה תלוי האם ההשתלה מתבצעת בלסת העליונה או בלסת התחתונה, ולאחר שזמן ההמתנה חלף היה הרופא בודק ומוודא כי כל השתלים נקלטו היטב. אם התוצאות היו חיוביות, היה הרופא מבצע ניתוח כירורגי נוסף, חושף את השתלים ומניח מעליהם כיפת ריפוי, לאחר המתנה של שבועיים נוספים היה בונה על השתלים מבנה ועליהם הוא היה מרכיב את הכתרים.
במקרים שבהם קיים מחסור בעצם הלסת על המטופל לעבור תהליך כירורגי מקדים של השתלת עצם.
השיטות הקלאסיות של השתלות שיניים גרמו למטופלים אי נוחות ומבוכה בעת תהליך ההשתלה. במשך כל התקופה, עד להרכבת השיניים הקבועות בפה, היו המטופלים מרכיבים מערכת שיניים תותבת, אומנם השיניים התותבות היו אסתטיות, אך לא אחת הן גרמו למטופלים אי נוחות, ובמקרים חמורים גם לפצעי לחץ. כאשר תהליך הטיפול נמשך תקופה ארוכה הבעיה הייתה מורכבת וקשה.
בשיטת העמסה המיידית יכול הרופא להחדיר את השתל אל עצם הלסת ולשים עליו מבנה וכתר זמני עוד באותו היום. גם מטופלים שסבלו שנאלצו להרכיב שיניים תותבות שגרמו להם לעתים סבל, מגלים להפתעתם, כי הסבל שלהם היה מיותר! מהיום הם יכולים לקבל פה מלא בשיניים קבועות, יפות ומתפקדות תוך מספר שעות בלבד.
מתנגדי השיטה טוענים כי מהירות הטיפול באה על חשבון איכות הטיפול ועל העמידות של השיניים לטווח רחוק, אך הניסיון מלמד שהם טועים. מחקרים רבים שנעשו בתחום והניסיון המעשי לימדו כי השתלת שיניים בהעמסה מיידית, אינה מקטינה את אחוזי ההצלחה ואינה פוגעת בסיכויים של השתל להיקלט היטב בלסת. בנוסף, שיטת ההעמסה המיידית, אינה גורמת לאובדן עצם או לנסיגת חניכיים והיא מאפשרת לשיניים החדשות להיקלט היטב בפה, והשיניים החדשות נראות כמו שיניים טבעיות ומתפקדות כמוהן.
שתלים לשיניים הם התקנים ביולוגיים אשר מוחדרים בצורה כירורגית אל עצם הלסת והם מחליפים בהצלחה את שורשי השן שאבדה. השתלים עשויים מחומרים בעלי תאימות ביולוגית, ולכן הגוף אינו רואה בהם גוף זר, הוא אינו דוחה אותם והם מתחברים ומתאחים היטב בעצם הלסת.
החברות שמייצרות את השתלים שבהם משתמשים בשיטת ההעמסה המיידית, מייצרות שתלים מיוחדים עם מרקם פני שטח מגע מורחב ועם משטח נקבובי וחריצים המגדילים את שטח המגע שבין השתל לעצם הלסת ובכך מעודדים את קליטת השתל בעצם. בנוסף, השתלים נבנים במבנה צר במטרה להגדיל את היציבות בשורש העצם.
המחקרים הראו שהשתלים המשמשים את הרופאים בשיטת ההעמסה המיידית, מתאחים טוב יותר מאשר השתלים בשיטת ההשתלה המסורתית. בשיטה זו הגירוי של השתלים בעצם הלסת מוביל לתגובות ביולוגיות המאיצות את תהליך ההחלמה הראשוני וגורמים לשינוי במבנה העצם הקולטת את השתל.
אחת הסיבות לכשלים בתהליך השתלת השיניים, בכל שיטה של השתלה, הוא כמות הכוחות המופעלים על העצם ואשר גורמים להתרופפות האחיזה של השתל בעצם הלסת. בשיטת ההעמסה המיידית, טכנולוגיית השתלים הצליחה להתגבר על הבעיה. באמצעות טכנולוגיות חדשות אשר משתמשות ברדיוגרפיה ובסורק סי טי, יכול לרופא למצוא את המיקום האידיאלי להנחת השתל בעצם הלסת, מיקום שיאפשר איחוי טוב גם כאשר השתל נמצא תחת עומס.
תהליך ההשתלה בהעמסה מיידית
בשלב הראשון יערוך הרופא אבחון ובדיקה של המטופל כדי לוודא האם הוא מתאים לטיפול. הרופא יבקש לשמוע את ההיסטוריה רפואית של המטופל, ללמוד על אורח חייו, על המנהגים, על המחלות ועל התרופות שאותן הוא נוטל באופן קבוע. לאחר מכן הוא יעביר את המטופל סדרת צילומים ובדיקות. הנפח והצפיפות של עצם הלסת יקבעו האם הרופא יוכל להשתיל את השיניים החדשות בשיטת העמסה המיידית או בשיטה השמרנית והקלאסית.
החדרת השתלים אל העצם תבוצע באמצעות ניתוח כירורגי (בדרך כלל בהרדמה מקומית). הרופא יחדיר אל תוך העצם את המספר המתאים של השתלים בהתאם למצב הלסת ולמספר השיניים שרוצים להשתיל. בהמשך הוא יניח על השתלים את הבסיס שעלים יורכבו הכתרים.
לאחר החדרת השתלים ובניית הבסיס לכתר ייקח הרופא תבנית חדשה של הפה ויחד עם המידע שנאסף בפגישות הקודמות, הוא יבנה בתוך זמן קצר שיניים זמניות. השיניים הזמניות אינן גורמות למטופל אי נוחות וכבר באותו היום הוא יהנה מחיוך טבעי ויפה ויוכל לאכול בטבעיות, אם כי בימים הראשונים חשוב לאכול אוכל רך ורק לאחר מספר ימים אפשר יהיה לשוב ולאכול כרגיל. לאחר כשלושה עד ארבעה חודשים מהנחת השתלים, יסיר הרופא את השיניים הזמניות ויניח במקומם את השיניים הקבועות.
כל היתרונות בשיטה אחת!
השתלה מיידית מאפשרת לשמור על עצם הלסת, והיא אינה גורמת לתהליך של איבוד עצם הלסת המתרחש לעתים קרובות לאחר עקירת שיניים. באופן טבעי כאשר עצם הלסת מאבדת את השיניים הטבעיות היא נספגת, אך השתלים מחקים את ההתנהגות של שורשי השן הטבעית, כאשר השתל מוחדר במהירות לעצם, לעצם אין זמן להיספג והיא אינה עוברת תהליך של איבוד עצם הלסת.
שיטה זו חוסכת זמן המתנה ארוך ותהליך ארוך, מייגע ולעתים גם כואב. בשיטה זו נמנעים גם הסיכויים לזיהומים הנוצרים בפתיחת החניכיים כל פעם מחדש.
השיפור האסתטי של הלסת ותפקוד השיניים הוא מיידי.
המטופל אינו סובל ממבוכה או מאי נעימות המאפיינים את התהליך הארוך של השתלת שיניים בשיטה הקלאסית. כבר ביום הראשון הוא יכול לאכול ולחייך בטבעיות.
העמסה מיידית - שלושה דברים שחשוב לדעת
השתלת שיניים בהעמסה מיידית מתאימה רק למטופלים בעלי עצם לסת בריאה, חניכיים בריאות ללא מחלות או דלקות, ומצב בריאותי תקין. השתלה זו אינה מתאימה למטופלים, בעלי צפיפות עצם נמוכה, למעשנים כבדים או למכורים לאלכוהול, למטופלים הצורכים סמים, למטופלים הסובלים מחריקת שיניים.
השתלת השיניים בשיטה זו אינה מאימה למטופלים הסובלים ממחלת הסוכרת. רמת סוכר בלתי מאוזנת בדם גורמת לעיכוב תהליכי הריפוי ופוגעת בתוצאות ההשתלה. גם חולים במחלות ממאירות הנמצאים בעיצומו של תהליך כימותרפי וחולים הנוטלים סטרואידים באופן קבוע אינם מתאימים להשתלת שיניים בהעמסה מיידית.
משרד הבריאות מאפשר לכל רופא שיניים המחזיק רישיון בתוקף לבצע השתלת שיניים וטיפול זה אינו דורש התמחות מיוחדת. אך לא לכל רופאי השיניים יש את הידע הנדרש בתחום השתלת שיניים ובמיוחד בשיטת ההעמסה המיידית הנחשבת לשיטה חדשה יחסית. לכן, לפני שאתם בוחרים רופא שינים חשוב לוודא כי הא מכיר את כל רזי הטיפול והוא צבר מיומנות וניסיון בשיטה זו. כמו בכל תחום, רצוי לבחור רופא שיניים לפי המלצות ולשים לב שאתם עוברים בדיקות מדוקדקות וקפדניות כדי לוודא שאתם אכן מתאימים לביצוע השתלת שיניים בשיטה זו.
העמסה מיידית – אתם שואלים, המומחים עונים!
ש. מהו אורך החיים הממוצע של שתל דנטלי?
ת. באופן עקרוני, לשתל הדנטלי אין תאריך תפוגה ובתנאים אופטימאליים השתלים יכולים לשרוד בפה גם עשרות שנים. שמירה קפדנית על היגיינת שיניים וביקורים קבועים אצל השיננית אחת לשלושה חודשים מעלים את אחוזי ההישרדות של השתלים בפה.
ש. מהו שתל וכמה זמן הוא קיים?
ת. השתל הוא דמוי בורג העשוי ממתכת הטיטניום וצורתו דומה לצורת השורש הטבעי של השן. השתלים קיימים כבר עשרות שנים, והשיטה הומצאה על ידי פרופסור ברנמרק משבדיה עוד בשנות השישים של המאה הקדמת. כיום השתלים הדנטליים מחליפים בהצלחה את השיניים הטבעיות שאבדו ואחוזי ההצלחה של הטיפול גבוהים, כתשעים ושישה אחוזי הצלחה.
יש סוגים שונים של שתלים, יש שתלים המיוצרים בארץ ויש המיובאים מחו”ל. לארץ הייצור של השתל אין השפעה על איכות השתל, אך חשוב להקפיד על תו בקרת איכות מוכר כמו משרד הבריאות, ה- F.D.A ועוד.
ש. מהי השתלת שיניים בשעה?
ת. השתלת שיניים בשעה היא גימיק פרסומי כאשר המונח המקצועי הוא השתלת שיניים בשיטת העמסה המיידית.
ש. מהן תופעות הלוואי של הטיפול?
ת. במשך כעשרים וארבע שעות עד שבעים ושתיים שעות לאחר הטיפול עלולים להופיע כאבים, שטף דם חיצוני באזור הלחי, דימומים קלים ונפיחות מקומית. התופעות אמורות להיחלש ככל שעובר הזמן עד להיעלמות סופית כעבור עשרה ימים. אם אתם לא מרגישים הקלה, אם התופעות מחמירות יש לגשת מיד לרופא השיניים.
ש. האם הטיפול כרוך בסיכונים?
ת. בעצם הלסת העליונה נמצאים חללי הסינוסים המקסילריים וחלל האף. במקרים קיצוניים השתל עלול לחדור לחללים אלו.
פגיעה בתעלת העצב המנדיבולרי הנמצא בלסת התחתונה עלולה להביא לאובדן התחושה בשפה התחתונה או בלשון, באופן זמני או קבוע.
כירורג פה ולסת מיומן ובעל ניסיון ידע להחדיר את השתל במיקום הנכון ולמנוע את הסיכונים האלו.
כמו לאחר כל טיפול כירורגי, גם לאחר השתלת שיניים עלולים להתפתח זיהומים. כדי למנוע את הזיהומים יש לקחת אנטיביוטיקה עוד לפני הטיפול ולהמשיך מספר ימים לאחר הטיפול בהתאם להנחיות הרופא.