השתלת שיניים
השתלת שיניים היא ענף ברפואת שיניים שתפקידו להחליף שיניים שאבדו מסיבות שונות ובמקומן להניח על עצם הלסת העליונה או התחתונה שתלי שיניים. את הפרוטזות (שתלים דנטליים) מכינים במידות שונות ומחומרים שונים לשיקום התפקוד של הלעיסה, הפונטיקה ואסתטיקת הפה. בעזרת שתלים משחזרים בהצלחה ובאופן מושלם את מבנה הפה.
שתל שיניים הוא בורג שעשוי מטיטניום טהור שתודות לתאימות הביולוגית שלו אשר הושגה על ידי ״טיפולים מיוחדים״ יכול להתאחות באופן מושלם עם המרכיבים של העצם הנתון בקרבתו. את ההליך משלימים עם מחבר וכתר שן מעליו (מכונה הליך השיקום). ה״תורה״ של השתלת שיניים בכללותה שמה לה גם למטרה את המחקר של חומרים חדשים המבטיחים תאימות מקסימלית של החומר המחליף של השן לאורגניזם.
מתי ״צריך״ השתלת שיניים?
ישנו צורך ביישום של תותבת קבועה כאשר מחלות מסוימות כגון עששת ומחלות חניכיים שונות משפיעות על מערכת השיניים הן אצל צעירים והן במבוגרים, אשר גורמות לאובדן של שן אחת או יותר. ישנם מקרים מסוימים התלויים בגורמים מולדים בהם שיניים שלעולם לא ישלימו את התפתחותם המלאה ואשר לגביהם השתלת שיניים תהיה הפתרון המתאים ביותר.
איבוד שכיח של שיניים נובע גם מתאונות שונות כמו תאונות עבודה או תאונות דרכים. הסדר הבסיסי של השתלת השיניים מבוסס לרוב על שלושה שלבים שהם התכנון, הניתוח הכירורגי והנחת השתלים שלב נוסף לאחר מכן הוא שלב התחזוקה. הרופאים מדגישים כי יתכן ששתלי השיניים הם המקרה היחידי בו תחליף מלאכותי יכול להשיג תפקוד יעיל יותר מאשר האיבר המקורי, אשר עובד נכון בפה ולעתים נראה גם טוב יותר מהשן המקורית.
4 השלבים בהשתלת שיניים
שלב האבחון - פגישת האבחון וקביעת תוכנית הטיפול עם הרופא היא חיונית, במהלך הפגישה תתבצע הערכת מצב הפה ע״י בדיקות רדיו לוגיות (או צילומי שיניים אחרים במצבים מסוימים) אשר יאמדו את איכות העצם הקיימת עם אפשרות של הנחת השתלים ללא פגיעה במבנים האנטומיים. כמו כן יתוכננו מספר השתלים הדרושים לשיקום נכון של הפה ותקבע הטכניקה באמצעותה תתבצע השתלת שיניים.
השלב הכירורגי - שלב זה מבוסס על הנחת השתל בתוך העצם בתהליך כירורגי פשוט. במהלך כל תקופת ההתאחות (עד שהשתל ימוזג יחד עם העצם), המטופל ירכיב תותבת זמנית (התותבת בדרך כלל ניתנת להסרה והרכבה). לאחר חלוף הזמן הדרוש מההשתלה שהוא בין חודשיים עד 4 חודשים בלסת התחתונה ומ- 4 עד 6 חודשים בלסת העליונה ועד שנה כאשר בוצעה השתלת עצם, יעשה חתך קטן בחניכיים על מנת שניתן יהיה להרכיב את החלק המחבר הדרוש, כך שלאחר מכן יורכבו עליו השיניים המלאכותיות (כתרים).
שלב השיקום - לאחר זמן ההתאחות מגיע השלב בו מרכיבים את השיניים המלאכותיות, או התקנת השיניים הקבועות. בהתחלה לוקחים מידות של הפה של המטופל כדי לייצר מדגם עבודה למעבדת השיניים. המדגם מבוסס על חיקוי מדויק של הפה אשר יראה את המיקום של השיניים והשתלים. לאחר לקיחת המידות, המעבדה תייצר את השיניים על מדגם והרופא יבדוק וינסה את השיניים לפחות פעמיים עד אשר יניח אותן באופן קבוע בכדי להבטיח חיבור והתאמה מושלמים לפה, השיניים צריכות להתאים מבחינת הגודל ביחס לשיניים האחרות וגם כמובן לצבע של שאר השיניים.
שלב התחזוקה - בדומה לשיניים הטבעיות גם השיניים המלאכותיות זקוקות לטיפול מתמיד על בסיס יומי, הטיפול הוא חיוני כדי להבטיח עמידות של הפרוטזות לאורך זמן. הרופא יהיה זה אשר יורה על דרך התחזוקה היומית של השיניים החדשות וכן הוא יקבע את הביקורים התקופתיים לביקורת ולבדיקת אופן התחזוקה.
כירורגיית השתלת שיניים
הניתוח הכירורגי (כך זה מוגדר למרות שזה טיפול שיניים) מבוצע ברוב המקרים תחת הרדמה מקומית או סדציה במידת הצורך, וזאת תחת בקרה בסטנדרטים מחמירים של סטריליזציה, במקרים חריגים (חרדה דנטלית) או במצבים מסובכים הדורשים השתלות מרובות הניתוח מבוצע תחת הרדמה כללית מלאה או סדציה. מדובר בניתוח שאינו כואב ושדורש כאמור תכנון מקדמי כאשר התנאים לאחר הניתוח אמנם כרוכים בכאבים אך הם סבילים וחולפים בדרך כלל לאחר 24 שעות.
הכירורגיה יכולה לשאת אופי של העמסה מאוחרת או ה״שיטה המסורתית״ שבה תבחן איכות וכמות העצם ואפשרויות ביולוגיות ותפקודיות שבהן תקבע אפשרות הטיפול הטובה והמתאימה ביותר, דהיינו יש להמתין עד לאיחוי המלא של השתל עם העצם לתקופה שתנוע בין 3 עד 6 חודשים עד להעמסה כדי להבטיח התאחות עצם מושלמת.
העמסה מיידית היא אחת הטכניקות החדישות של בשיקום השיניים בה שתלים מועמסים בצורה מיידית לאחר הנחתם, ולכן אין צורך בזמן המתנה. השתלים מתוכננים ומעוצבים להעמסה מיידית והם מהווים אפשרות אטרקטיבית לכל מטופל בגלל התוצאות האסתטיות והתפקודיות אשר ניתן להשיג בזמן כה קצר.
שיקום בהשתלות שיניים
השיקום הוא הנחת שיניים מלאכותיות קבועות מעל לשתלים, אפשר להניח שן אחת (כתר), קבוצת שיניים (מספר כתרים) או קשת שיניים שלמה בכל הפה. החל משן אחת ועד סך כל השיניים ישנה אפשרות של קיבוע מושלם בעזרת ההשתלות. כאשר מדובר בכל הפה אין צורך בהנחה של שתל לכל שן שאבדה, אלא במתווה עם איכות וכמות העצם ואפיוני הפה של כל מטופל, הרופא יעריך את כמות השתלים הדנטליים שיש להניח ובאיזה מקום כדי להשיג תוצאה אפקטיבית, אסתטית וארוכת טווח.
השיקום קבוע על גבי שתלים אינו דורש השחזה ושיוף של שיניים בריאות אולם הוא מצריך שימוש בחומרים מעולים כדי להגיע לרמת אסתטיקה גבוה לצד חוזק שיאפשר פונקציונלית מלאה ולכן משתמשים ברוב המקרים במתכת שרף חרסינה ופורצלן אשר מחקים את האנטומיה והאסתטיקה של השן הטבעית.
מאיזה גיל אפשר לעבור השתלת שיניים?
השתלת שיניים יכולה להתבצע אצל צעירים אשר הושלמה ההתפתחות של שיניהם. בקווים כלליים, אפשר להעריך כי בנות החל מגיל 16 ובנים לאחר גיל 18 ימצאו מתאימים להליך. בנוגע למבוגרים, הגיל אינו מהווה מגבלה כלשהי בשום מקרה. באופן כללי לא קיימים מניעים אשר ימנעו את הנחת השתלים למעט מחלות חמורות כמו זיהומים קשים וגידולים. כאשר מדובר בניתוח אמבולטורי אשר אינו דורש אשפוז, ההחלמה של המטופל תהיה מהירה.
מי מבצע השתלת שיניים?
משתילי השיניים הם מומחים שהוכשרו כדי לפתח את המומחיות של הרפואה הזו אשר דורשת תכנית לימוד מיוחדת והשתלמות בתחום הספציפי. השתלת השיניים נעשית לרוב בצורה משולבת כאשר משתתפים בה רופא שיניים כללי, מנתח כירורג פה ולסת ומומחי חניכיים (פריודונט). שלושת הרופאים אחראיים על הניתוח ותכנון השלבים השונים של ההליך.
הצוות מוגדר על ידי האבחון והחיזוי של של המקרה והשיטות וסוגי הפרוטזות המתאימות ביותר כדי להבטיח את הצלחת התהליך. יש להדגיש כי בישראל כל רופא שיניים (גם כללי) יכול לבצע השתלת שיניים, אנחנו ממליצים לפנות רק למרפאות מנוסות בהשתלות שיניים להן ציוד מתאים וייעודי הכולל גם מכונות צילום מיוחדות (פנורמי וסי.טי).
מהו שיעור ההצלחה בהשתלת שיניים?
ההצלחה של השתלות שיניים נמדדת באחיזה אשר מושגת בין שתל השיניים ולעצם אשר כרוכה מסביב, החיבור ביניהם חייב להיות מושלם ומוצק. השיעור של כשל בהשתלה נוטה להימצא ברמות נמוכות והוא תלוי גם במקום בפה בו מונח השתל, באם הוא מונח על העצם הטבעית של המטופל או על עצם מושתלת, במידה והמטופל מעשן, או שהרופא אינו בקי במיוחד ועם ניסיון מועט.
אחוז ההצלחה של הנחת שתלים בתוך העצם הטבעית של המטופל נאמדת בכ- 95% והוא עלול לצנוח לרמות של 85% ו- 90% על עצם מושתלת, במידה והמטופל מעשן, הסטטיסטיקה מראה על נטייה של גידול בכשל בפי 2.5 מאשר אצל כאלו אשר אינם מעשנים. ניתוח השתלות שיניים נחשב לבטוח ביותר!
צפוי כי השתלים יחזיקו מעמד לתקופה ארוכה ביותר כאשר עליך להקפיד על היגיינת פה קפדנית ובקרה רדיו-לוגית במידת הצורך ובהתאם להוראות הרופא.
מהן הטכניקות החדישות (יחסית) שבאמצעותן מבצעים השתלת שיניים?
ישנן מספר טכניקות חדישות (מהשני עשורים האחרונים…) שבאמצעותן ניתן לעבור השתלת שיניים. הראשונה מכונה השתלת שיניים בלייזר, בטכניקה זו מבצעים את החתך במכשיר לייזר ומעבר לדימומים מיותרים שנמנעים בעזרת מכשיר הלייזר ודיוק בפעולה אין יתרונות משמעותיים ללייזר ולכן גם אין הצדקה לרכוש את המכשור המיותר. לשיטה נוספת קוראים השתלת שיניים ביום אחד (אול און 4) והיא מאפשרת קבלת פה מלא שיניים ביום אחד באמצעות הליך מורכב שבו מעגנים על ארבעה שתלים את כל מערכת השיניים הקבועה. לשיטה האחרונה שבאמצעותה עוברים השתלת שיניים קוראים השתלה בזאלית והיא מתאימה רק לאנשים הסובלים מחוסר עצם ועליה תוכלו לקרוא בהרחבה במאמר השתלה בזאלית.