כאבי שיניים

כאבי שיניים גורמים לתחושה בהחלט לא נעימה כתוצאה מנזק רקמתי אמיתי או פוטנציאלי באזור השיניים. הכאב עצמו הוא מכניזם מורכב המוגדר על ידי שני מרכיבים: מרכיב אחד הוא תחושתי, כלומר תחושה מגירויים מזיקים, וכולל מידה של עוצמה, מיקום, משך זמן, דפוס זמנים ואיכות הכאב. המרכיב השני הוא מרכיב רגשי, כלומר הוא היחס בין הכאב למצב הרוח, לתשומת הלב ולהסתגלות לכאב, היכולת להתמודד איתו ולהכיל אותו.

כל אחד מהמרכיבים האלה הוא אמת מידה למכניזם מוחי נפרד אך אינטראקטיבי. כאבי שיניים הם סימפטום מאוד נפוץ שמוביל את הסובל ממנו לגשת לטיפול שיניים כדי להקל על המצב. הטיפול בכאב יכול לכלול תהליכים שאינם פולשניים יחסית כמו עקירה פשוטה של שן, או יותר פולשניים כמו טיפולי שיניים או חניכיים הקשורים לתהליכים טראומטיים שמייצרים כאבים לאחר טיפולי שיניים ממושכים, כמו עקירה כירורגית של שיניים צפופות או כירורגיית עצם בחניכיים.

הטיפול בכאב או בדלקת ברפואת השיניים הוא בעל אפיונים מאוד ייחודיים, כאשר הכאב לא רק קשור לרקמות שניזוקו אלא הוא גם מונע את רוב תהליכי הריפוי האחרים. הכאב במשך הטיפול נשלט בצורה טובה על ידי ההרדמה המקומית, ואילו הכאב לאחר טיפולי השיניים אינו כזה והוא עלול להתפתח לכדי כאב כרוני. שליטה על כאב שיניים היא קשה מאוד ללא טיפול מתאים, מה שגורם לאנשים רבים עם כאב במוך השן לפנות לטיפול רפואי דחוף.

מצאו רופא שיניים קרוב לבית

אם אין לכם רופא שיניים קבוע או לחילופין אם אתם מרגישים לקוח ״שבוי״ אצל הרופא הישן שלכם ואתם זקוקים לטיפול שיניים מורכב או צריכים לעבור בדיקה שגרתית תוכלו לעשות זאת עכשיו ע״י חיפוש במנוע המיוחד שפיתחנו ובו תקבלו לא יותר מחמישה רופאים או מרפאות שיניים קרובות לבית שלכם ובתקציב שמתאים לכם, ענו על 3 שאלות קצרות ובחרו את רופא השיניים הבא שלכם.


טיפולי שיניים ותופעות לוואי שלהם

טיפולי שניים עלולים להוביל לתופעות שונות כמו נפיחות, כאבים, מכתשית יבשה, דימום, רגישות, דלקת העצם או נמק עצם הלסת. נפיחות היא תופעה שגרתית לאחר טיפולי שיניים מסוימים ובמיוחד לאחר עקירת שן וניתוח חניכיים. כמו כן, לאחר עקירת שן, נוצרת בלסת מכתשית במקום השן שהוסרה ובעת העקירה נוצר קריש דם שמתפרק ומתהווה לכדי התשתית שממלאת את הלסת והחניכיים.

מכתשית יבשה מתרחשת כאשר לא מתפתח אותו קריש דם, לעתים בשל צחצוח שיניים סמוך מדי לזמן העקירה, דבר הגורם לעיכוב בסתימת המכתשית ולכאבים לא נוחים עבור המטופל. דלקת עצם מתפתחת בדרך כלל בלסת התחתונה ונגרמת על ידי בקטריה. הדלקת גורמת לחום גבוה והמקום הנגוע נהיה רך ונפוח.

דימום נוצר לעתים תכופות לאחר עקירת שן, ולרוב הוא נעצר תוך פרק זמן קצר לאחר העקירה, אך חלק קטן ממנו עלול להתערבב עם הרוק וליצור רוק לא דמי בעל צבע אדום. נמק עצם הלסת היא תופעה שבה העצם בלסת חשופה במשך זמן רב, מה שגורם לנפיחות, כאב רב ולעתים אף לדלקת מוגלתית.

מצאו רופא שיניים קרוב לבית

אם אין לכם רופא שיניים קבוע או לחילופין אם אתם מרגישים לקוח ״שבוי״ אצל הרופא הישן שלכם ואתם זקוקים לטיפול שיניים מורכב או צריכים לעבור בדיקה שגרתית תוכלו לעשות זאת עכשיו ע״י חיפוש במנוע המיוחד שפיתחנו ובו תקבלו לא יותר מחמישה רופאים או מרפאות שיניים קרובות לבית שלכם ובתקציב שמתאים לכם, ענו על 3 שאלות קצרות ובחרו את רופא השיניים הבא שלכם.


סוגי כאב לאחר טיפול שיניים

רגישות לחום וקור – תופעה רגילה לאחר טיפול שיניים הנמשכת בין יומיים עד שבוע. אם הכאב לא חולף לגמרי לאחר פרק הזמן הזה, מומלץ לגשת לרופא לביקורת.

כאב שיניים חד בזמן הלעיסה - תופעה המתרחשת לאחר טיפולי שיניים מסוימים, המצריכה סיוע רפואי רק אם לא חלפה לאחר שבועיים מזמן הטיפול.

נפיחות בפנים – אם מופיעה נפיחות ממושכת בפנים לאחר סתימה או התקנת כתר, יש לערוך בדיקה נוספת לאיתור הסיבה ולטיפול בבעיה.

דימום לאחר עקירה - יש להפעיל לחץ על המקום על ידי נשיכת צמר גפן עטוף למשך 30 דקות (אסור לשטוף את הפה ביום העקירה).

דימום שאינו נפסק – יש לגשת דחוף לטיפול רפואי.

כאב שיניים לאחר עקירה – ניתן לשלוט בכאב לאחר עקירה באמצעות איבופרופן ופרסטמול אחת לכמה שעות, לא מומלץ לאסתמטיים (פירוט בהמשך).

כאב לאחר התקנת מערכת שיניים חדשה או גשר – במקרים כאלו עלול להתפתח שפשוף בחניכיים, בשפתיים או בלשון. יש לשטוף את הפה שלוש פעמים ביום עם תמיסת מלח חמה (כפית מלח לכוס מים).

רגישות לאחר טיפול בחניכיים – יש למרוח ג׳ל מיוחד לכך (Sensodyne) או משחת שיניים כדי להקל על הרגישות, במצב חמור אפשר ליטול טבליות איבופרופן.


מניעת כאבי שיניים לאחר עקירה

לאחר עקירת שן, רופא שיניים יבדוק בזהירות שהשן הוצאה בשלמותה, לא נשברה ולא נותר חלק קטן ממנה בתוך הלסת. הרופא יבדוק את שלמות הדפנות של המכתשית כדי לוודא שאין שבבי עצם שנתקעו או נפלו לתוך המכתשית או חלק מסתימה (אם השן עברה שיקום) או אפילו אבנית של אותה שן. הוא ינקה את דפנות המכתשית משאריות של רקמות מודלקות, מוקדי זיהום של קצה השורש וכד׳. לאחר 24 שעות נוצר קריש דם מוצק המונע את הדימום ומאפשר את תחילת תהליך ההצטלקות. קריש הדם הוא המגן הטוב ביותר של הפצע. כדי לשמור על קריש הדם הטרי שלא ינוע או יזוהם, יש לעקוב אחר מספר הנחיות ידועות וברורות.

אם מניחים על מקום העקירה פיסת תחבושת, יש לנשוך אותה למשך שעה ולאחר מכן להוציאה. אם הדימום נמשך יש להניח תחבושת נוספת ולחזור על הפעולה. מומלץ לנשוך את התחבושת ולא לדבר, לבלוע רוק ולא לירוק, אסור לשטוף את הפה כיוון שככל ששוטפים יותר ניגר יותר דם. אפשר לנקות את הרוק המתערבב עם הדם באמצעות תחבושת סטרילית סופגת. כמו כן, יש לנוח ולא להסתובב במשך אותה שעה עד להוצאת התחבושת.

כאשר מגיעים הביתה לאחר עקירה כירורגית או עקירה רגילה, יש לנוח ב- 12 עד 24 השעות הראשונות עם הראש מורם, אסור לשכב. לאחר שההרדמה התפוגגה (לוקח בערך כשלוש שעות) אם הכאב לא חלף אפשר ליטול 600 מ”ג איבופרופן 600 כל 6 עד 8 שעות ולהקפיד על צריכת נוזלים או תרופות אחרות נגד כאבים לפי מרשם הרופא.

אין לנגוע בפצע, אין לשטוף את הפה ב- 24 עד 36 השעות שלאחר העקירה וגם אסור להתאמץ יותר מידי. לאחר 24 שעות, כאשר הדימום מפסיק, יש לשטוף את הפה עם חצי כוס מים חמים מעורבבים עם סודה ביקרבונט כל 3-4 שעות למשך דקה אחת לפחות כל פעם. אם העקירה התבצעה בשיניים האחוריות ניתן לגרגר גם עם מים.

יש לנקות את הפצע לאחר כל ארוחה, אפשר להשתמש בפינצטה עם צמר גפן רטוב במי חמצן לשם כך. לאחר הניקיון מומלץ לשטוף את הפה מיד עם מים חמים מעורבבים עם כפית סודה ביקרבונט ולחזור על הפעולה במיוחד לפני השינה ולאחר ארוחת הבוקר במשך שבעה ימים או ע”פ הוראות הרופא המטפל. מומלץ לא לעשן ב- 24 השעות הראשונות, העישון מגרה את הפצע, מעכב החלמה ואף מגביר את הדימום. יש להימנע משתיית משקאות חמים (קפה, מרק וכד׳) למשך 24 השעות הראשונות ומומלץ לצרוך בעיקר מוצרים פושרים וקלים ללעיסה ולבליעה.

אם מתפתחים שטפי דם בעקבות אי מילוי אחר ההנחיות הללו, יש לנקות עם גאזה סטרילית את הדם והרוק מחלל הפה (מבלי לירוק או לשטוף) ולהניח גאזה שתלחץ על המקום על ידי נשיכה במשך שעה ללא דיבור, בדרך כלל פעולה זו תפסיק את הדימום. לאחר 24 עד 36 שעות מהעקירה, אם אין דימום אפשר להמשיך עם היגיינת הפה הרגילה, כלומר צחצוח שיניים, שימוש בחוט הדנטלי וכן להוסיף לשגרה שטיפה במים חמים מעורבבים עם כפית סודה ביקרבונט מספר פעמים ביום.


מניעת כאבי שיניים לאחר טיפול שורש

בטיפול שורש מסירים את כל רקמות מוך השן שנמצאות בחלק הפנימי של השן הכולל את כלי הדם והעצבים, ולאחר מכן ממלאים ואוטמים לחלוטין את החלל שנותר. אם לא ניקו את השן כראוי, עלול להיווצר זיהום המלווה בכאבים ודלקת. לעתים לא מצליחים לחטא נכון את פנים השן מסיבות אנטומיות, למשל כאשר שורש שן מפותלת בצורה חריגה או כאשר שורש השן הסתייד. כאשר לא אוטמים את חלל השן כראוי, יש סיכוי גבוה להתפתחות והתרבות בקטריות, מצב הניתן לפתרון על ידי טיפול שורש חוזר שמבוסס על הסרת החומר שמולא בשורש השן וניקיון וחיטוי יסודיים.

אם השן מזוהמת בצורה חמורה, ייתכן שתזדקקו ליותר מטיפול חיטוי אחד על מנת לנקות את השן היטב ולעיתים אף תאלצו לקבל טיפול אנטיביוטי. בנוסף, לאחר טיפול שורש, עלולה להתפתח דלקת ברקמת קצה השורש בעקבות יציאת חלק מחומר האיטום מחלל השן. גורם נוסף לכאבים לאחר טיפול שורש יכול להיות הגבהה של הסתימה מעל פני השן, מה שיוצר לחץ עליה בזמן לעיסה. במקרה כזה, יש לגשת שוב לרופא השיניים על מנת שזה יתקן את גובה הסתימה.

סדקים או שברים הגורמים לכאב נוטים לעתים להתרחש לאחר טיפול שורש בשל חוסר באספקת הדם. כדי למנוע את הסדקים הללו, ניתן לשקם את השן באמצעות כתר. לאחר טיפול שורש, יתכן כי קצוות חשופים של עצבים יוותרו מחוץ לשורש ויגרמו לרגישות לחום, קור או מגע, אולם לאחר ההחלמה מהטיפול תופעה זו תחלוף. לא רק העצבים מסביב לשן עלולים לגרום לכאב, אלא גם החניכיים שעוברות טראומה מסוימת בזמן טיפול שורש, אולם גם כאבים אלה אמורים להתפוגג.


כאבים לאחר השתלת שיניים

לאחר השתלת שיניים עלולים לחוש רגישות לקור בשיניים שליד השתלים, אך זו תעלם עם הזמן ועד אז יש להימנע מקרח, גלידות, משקאות קרים ומאכלים מוצקים. יש סיכוי לאחר השתלת שיניים להתפתחות של נפיחות ולדלקות, לכן אין להפעיל לחץ על השתל עם הלשון או עם האצבעות וחשוב להימנע מללעוס מוצרי מזון קשים ודביקים. יש לעדכן את הרופא אם מופיעה אחת הבעיות הבאות לאחר ההשתלה:

  • השפעת ההרדמה לא התפוגגה לאחר יום הניתוח וסובלים מסחרחורת.
  • שטפי דם או איבוד דם לאחר שלושה ימים או יותר מיום הניתוח.
  • תפרים שהשתחררו לפני שחלפו שלושה ימים מהניתוח.
  • הופעת סימפטומים המעידים על תגובה אלרגית, כמו פריחה בעור, אבעבועות, חום גבוה, בחילות, הקאות וסחרחורות.
  • השן הזמנית רופפת או שבורה.
  • רמת הכאב עלתה לאחר מספר ימים.

התמודדות עם כאבי שיניים לאחר השתלה

אפשר להקל על אי הנוחות בעקבות הניתוח באמצעות תרופות במרשם להקלה על כאבים. בנוסף, יש להקפיד על תזונה מסוימת עד סיום ההחלמה וזאת כדי לסייע לתהליך. מומלץ לצרוך מזון רך ונוזלי כמו חלב, יוגורט, מרקים וכד’ ולהימנע ממאכלים חומצתיים כמו עגבניות, לימונים או תפוזים. כדי למנוע כאבי שיניים לאחר השתלה רצוי לעקוב אחר ההנחיות הבאות:

  • אין לשטוף את הפה ב-24 השעות הראשונות לאחר הניתוח. לאחר ניתוח הכולל השתלת העצם, אין לשטוף את הפה במשך 3-5 ימים מיום הניתוח.
  • אין לעסוק בספורט או פעילות גופנית המגבירה את לחץ הדם כדי להימנע משטפי דם.
  • אין לעשן במשך 72 שעות לאחר השתלת השיניים.
  • יש להניח קומפרסים קרים באזור הניתוח ולהרים את הראש בזמן שכיבה.
  • אין לצרוך אלכוהול עד תום תהליך ההחלמה ובזמן נטילת תרופות.
  • אין להשתמש בתרופות מעבר למה שרשם הרופא ולמינון המקובל אלא לפי המרשם בלבד. התרופות הן אישיות ולא ניתנות להעברה לאדם אחר.

מצאו את מרפאת השיניים הטובה ביותר עבורכם